Nieuws14 apr '14 16:39Aangepast op 14 apr '14 17:53

'Verbied alcoholverkoop via internet'

Auteur: BNR Webredactie

Stichting Alcohol Preventie (STAP) wil een algemeen verbod voor alcoholverkoop via internet. Thuiswinkel.org ziet meer in online identificeren.

Volgens Wim van Dalen, directeur van STAP, worden de wettelijke richtlijnen door de bezorgers ‘zeer slecht nageleefd’. “In bijna alle gevallen, laten we zeggen 9 van de 10 keer, is er geen naleving van de richtlijnen”, zegt Van Dalen tegen BNR. Onderzoeken met mystery shoppers wees dat uit. “Vrijwel geen enkele leverancier houdt zich aan de leeftijdscontrole. Verder is het voor toezichthouders zeer lastig om goed te handhaven.”

Ook bij de online supermarkt
Van Dalen wil geen uitzondering maken op een online alcoholverbod, dus als het aan STAP ligt kan je ook niet meer een flesje wijn op AH.nl bestellen. “Wij zeggen niet dat het nooit zou moeten kunnen, maar zolang er geen goede technische regeling is die leeftijdscontrole mogelijk maakt, moet je het ook niet doen.”

'Overheidstaak'
Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, ziet niks in het plan van STAP. "Verbieden is altijd de eerste schreeuw van onmacht." Hij noemt het geen langetermijnoplossing. "Je zou het moeten controleren bij bestellen. Dat kan door online identificeren, maar dat is op dit moment onvoldoende geregeld. Wij zien dat als een taak van de overheid." Wel geeft Jongen aan in gesprek te zijn met de overheid. "Als we dat samen kunnen doen is het onzin om dingen te gaan verbieden."

Geen bier meer bij Domino’s Pizza
Domino’s Pizza besloot eerder vandaag te stoppen vanwege deze moeizame leeftijdscontrole. Ook zou hun personeel te maken hebben met agressieve klanten wanneer er om legitimatie werd gevraagd. De verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van alcohol van 16 naar 18 jaar ziet Domino's Pizza terug in het bestelbedrag.

Gerelateerde artikelen