Nieuws21 mei '14 11:21

Een op drie vrouwen drinkt door tijdens zwangerschap

Auteur: Pieter van den Akker

Eén glaasje, eentje maar: dat kan best als je in verwachting bent. Een flink aantal zwangere vrouwen denkt dat nog steeds. Bijna 1 op de 3 Nederlandse vrouwen drinkt alcohol tijdens de zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek, vertelt initiatiefnemer Joost Bos op BNR.

Je zou toch denken: waarom drinken die zwangere vrouwen nog? Dat is toch wel bekend langzamerhand?
Bos: "Dat zou je zeker denken. Maar uit elk onderzoek dat wordt gehouden, zo ook uit ons onderzoek, blijkt dat vrouwen doordrinken: tussen de 35 en 50 procent. Het is duidelijk dat het een probleem is dat onderschat wordt."

Drinken ze bewust? In zin van: 'Ik weet het wel, maar ach...'?
"Ik denk dat je ze dan wel heel veel in de schoenen schuift. Ik denk dat de problematiek onderschat wordt, dat er wordt gedacht 'ach, dat glaasje kan toch wel'. Dat drinken is zo ingeburgerd en hoort zo bij sociale gelegenheden. Als het gezellig is, hoort er een glaasje bij. En ja, er zit risico aan drankgebruik tijdens de zwangerschap. Omdat we niet weten wat nou een veilige ondergrens is - hoeveel je wel kan drinken zonder dat je je kind iets aandoet - moet er van worden uitgegaan van drink gewoon helemaal niet. Want we weten het niet."

Is er een onderverdeling te maken welke vrouwen meer drinken en welke niet?
"Onderzoeken van de Gezondheidsraad wijzen uit dat het vooral hoger opgeleide vrouwen zijn die alcohol blijven drinken. Je zou misschien denken dat het vrouwen zijn die voetbal kijken op de bank, de hele dag pinda's eten of zonder werk thuis zitten. Het gaat vaak om hoger opgeleide vrouwen die wat ouder zijn als ze zwanger worden en daardoor sociale patronen hebben ontwikkeld. De vrijdagmiddagborrel hoort erbij, gezellig op het terras zitten met je vriendinnen hoort erbij en soms zijn ze wat eigenwijs tegenover adviezen van professionals."

Wat moet er nu gebeuren? Gewoon 0 procent communiceren?
"Dat is wel wat er zou móeten gebeuren, ja. We weten niet wat een veilige ondergrens is, dus de enige veilige grens is niet drinken. Om dat nou op de kaart te gaan zetten, starten wij vandaag een grote campagne voor verloskundigen. Alle verloskundigen van Nederland krijgen van ons een boek, e-learning en een magazine om ze proberen te voor te bereiden op hun voorlichtende functie. Daar ligt voor hun een belangrijke rol."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen