Nieuws10 mrt '15 17:57Aangepast op 10 mrt '15 18:15

Haarlemse moskee kiest voor verbroedering tegen de verloedering

Auteur: Thijs Baas

Het is niet overal kommer en kwel met de acceptatie van nieuwe islamitische gebedshuizen in Nederland. Met een gastvrije en open houding blijkt het een kleine moeite om de omgeving voor je te winnen, zo blijkt in Haarlem.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Contactorgaan Moslims en Overheid meldde eerder vandaag nog op BNR dat er steeds meer weerstand bestaat tegen de bouw van nieuwe moskeeën in Nederland.  Maar dat geld niet voor de Selimiye Moskee in Haarlem. Daar weten ze precies hoe je verzet moet omzetten in verbroedering.

Voorzitter  Erol Sajar van het Moskeebestuur ziet de moskee als een paraplu waar iedereen zich onder kan bevinden. "Wie je ook bent, wat je ook bent: je bent altijd welkom. Wij zijn ook actief naar buiten toe. Voordat we hier kwamen hebben we een Turkse themadag gehouden bij het bejaardenhuis hiernaast. Daarna hebben we een gezamenlijk kerstdiner georganiseerd, én Iftarmaaltijden waarvoor we alle buurtbewoners hebben uitgenodigd. We zijn een paraplu en iedereen kan zich daaronder bevinden."

 

Het enige probleem lijkt de drukte van het verkeer, zegt een buurtbewoonster. "Maar voor de rest is er totaal geen probleem. Mensen van de moskee zijn altijd hartstikke vriendelijk en groeten altijd. Nee, geen probleem." Een overbuurman beaamt dat beeld. "Ik kom er nooit, maar ik heb er geen last van. Alleen als je je auto wilt parkeren is het soms wel even druk. Mijn vrouw ging een keer in de maand met buren naar de moskee om eten op te halen. Dan proef je ook weer eens wat anders. Dus ze zijn gastvrij en open, en dat werkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen