Nieuws11 dec '14 17:42

Economisch herstel zet door, Den Haag voorzichtig positief

Auteur: Karlijn Meinders

Het economisch herstel is weliswaar broos, maar zet krachtiger door. Dat zegt minister Kamp van Economische Zaken over de nieuwe ramingen van het CPB. De ramingen zorgen voor voorzichtig optimisme in Den Haag.

Bron: ANP
Bron: ANP

Met 1,5 procent groei voor volgend jaar lijkt Nederland nu echt de weg omhoog te hebben gevonden. Het begrotingstekort daalt daardoor verder, naar 1,8 procent. Een lage olieprijs en een goedkope euro zouden de belangrijkste redenen zijn voor het herstel.

Volgens politiek verslaggever Hugo Reitsma is de oppositie nog voorzichtig, maar CDA en D66 hebben een duidelijke gedeelde wens:


 

Deze partijen willen ook graag een verlaging van de inkomstenbelasting zien, maar volgens Reitsma gaat dat volgend jaar nog niet gebeuren.

Minister Kamp
Minister Kamp kijkt vooral met tevredenheid naar de Nederlandse concurrentiepositie en de consumentenbestedingen. Maar hij belooft nog geen lastenverlichting.


 

Lage olieprijs
Hoogleraar Jaap Koelewijn van de Nyenrode Universiteit vindt de stijging niet heel spectaculair. Ook twijfelt hij of de daling van de olieprijs op lange termijn invloed heeft. "Er wordt gezegd dat de olieprijs om politieke redenen omlaag wordt gebracht door de Amerikanen en Saoudies om Rusland dwars te zitten, dus dat is niet structureel. Ook heeft de lage olieprijs een keerzijde, want hierdoor worden initiatieven op het gebied van het verduurzamen van onze energie heel moeilijk gemaakt."

Kabinet
Wat wel structureel lijkt te zijn is het herstel van de dollar ten opzichte van de euro. "De Amerikaanse rente gaat omhoog, de Europese rente gaat omlaag en dat is wel iets wat op langere termijn effect zal hebben." De verbetering heeft volgens Koelewijn weinig te maken met het beleid van het huidige kabinet.


 

Verbetering export
Vooral bedrijven gaan iets merken van de verbetering, denkt Koelewijn. "Bedrijven kunnen straks meer exporteren. Dat is nog steeds de belangrijkste motor van het economisch herstel. In het algemeen komt het herstel dus terecht bij bedrijven en mensen die werken, maar ook gezinnen gaan minder uitgeven aan energieprijzen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen