Nieuws18 nov '14 16:56Aangepast op 18 nov '14 17:12

Vakantiegeld honderden euro's omlaag. Of toch niet?

Auteur: Bram van Dijk

Schrik om het vakantiegeld in politiek Den Haag. Middeninkomens krijgen volgend jaar tot wel 250 euro minder vakantiegeld, berichtte De Telegraaf. Minister Kamp ziet het anders.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Telegraaf bracht het koffieapparaatgesprek vanochtend: op basis van berekeningen van salarisverwerker Salar krijgt men tot wel 250 euro minder vakantiegeld volgend jaar. Het CDA riep minister Kamp erover naar de Tweede Kamer.

De middeninkomens gaan volgend jaar een paar honderd euro meer belasting betalen over hun vakantiegeld. Maar in totaal betalen ze juist minder belasting, zegt minister Kamp. "Iemand met een inkomen van rond de 4000 euro per maand gaat er in dat jaar netto 300 euro op vooruit. Er wordt niet extra belasting op binnengehaald, hij gaat er op vooruit, hij wordt er beter van." Alleen kijken naar het vakantiegeld geeft volgens hem 'een onjuiste weergave van de werkelijkheid'.

Niet waar, zegt CDA'er Omtzigt
"Die 300 euro is inderdaad de indicatie van de schijven, en die compenseert op dit moment nog niet eens de optredende inflatie. Dit jaar zijn de schijven zoals gebruikelijk gewoon geïndexeerd, dus de hogere percentages gaat iets later in."

Minister Kamp moet niet twee dingen met elkaar vermengen, aldus Omtzigt. "Overeind blijft dat het vakantiegeld met 12 procent daalt om die nivellering te financieren. En als je behalve vakantiegeld ook nog overwerk hebt, hou je ook daar minder aan over."

Maar Kamp vindt dat we blij moeten zijn
"Na een aantal jaar van crisis waar het besteedbaar inkomen er op achteruit ging, kan men eind dit jaar en komend jaar per saldo meer besteden." En daarmee is voor hem de kous af.

UPDATE: Pieter Omtzigt pakt de kous toch weer op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen