Nieuws24 dec '14 14:38Aangepast op 24 dec '14 15:18

Tech Top 5 van BNR.nl

Auteur: Bram van Dijk

Het technieuws van 2014 samengevat in de belangrijkste vijf ontwikkelingen volgens BNR.nl. Met drones, zelfrijdende auto's, cybercrime, start-ups en robotisering.

2014 gaat de boeken in als tussenjaar. Het jaar waarin onze verwachtingen uitkwamen of verder ontwikkelden - met uitzondering van de tegenvallende Google Glass. Saai? Niet als je ziet dat de zelfrijdende auto zo goed als daar is, iedereen aan de drones gaat en Nederland een start-up-koningin rijker is.

1. Robotisering


Het jaar waar er een nieuwe industriële revolutie voor de deur lijkt te staan. ING noemde de robotisering een zegen voor de welvaart, TNO vond dat Nederland zich rap moet gaan klaarmaken voor de robotrevolutie, waarna minister Asscher in september voor een baanloze toekomst vreesde: “Als je nu niks doet, dan is de technologie misschien wel een vloek voor Nederland want dan kost het heel veel banen. Maar als je er op een goede manier op reageert, kan Nederland er juist heel erg van profiteren.”

2. Zelfrijdende auto


Het jaar waarin zowel overheid als fabrikant zich klaarmaakt voor de introductie van de zelfrijdende auto. Minister Schultz paste de regels aan, de eerste proefritten op de Nederlandse weg hebben plaatsgevonden, en ook de directeur van de ANWB ziet er toekomst in. De eerste resultaten zijn al te zien op de weg, met automatische remsystemen en meer sensoren in bestaande modellen. Google gaat in 2015 de weg op en de stad in met een auto zonder stuur en rempedalen.

3. Drones


Het jaar dat de drone gemeengoed werd. Voor zowel consumenten als voor het bedrijfsleven. Elke maand komen er meer dan 20 duizend drones bij in Europa. En nu komt er ook een particuliere Drone Academy. Maar 2014 was ook het jaar waar de drone tegenslagen kreeg te verwerken. De VS stak een stokje voor de droneproeven van Amazon om pakketjes te bezorgen. Een drone als onderzoekshulp bij MH17 werd bot genegeerd en de wet staat voorlopig de ambulancedrone in de weg. Maar als het dan wel mag, krijg je prachtige plaatjes.  

4. Cyberterrorisme


Het jaar waar eens te meer bleek dat terrorisme niet alleen 'in het veld' gebeurt. De dreiging is groter dan gedacht, zo waarschuwt Europese politieorganisatie Europol. Het meest recente voorbeeld: de hack bij Sony. De Nederlandse overheid probeert zich te wapenen tegen cybercrime. Maar, de overheid komt in een spagaat waar veiligheid en privacy elkaar raken. De omstreden bewaarplicht, die in Brussel als tegenstrijdig met de Europese regels werd bestempeld, is nog steeds niet van tafel. Ondanks een kort geding en de dreiging van een miljoenenboete. De man aan het roer is minster Opstelten, die op de valreep van dit jaar voor de derde keer de Big Brother Award binnensleepte.

5. Start-ups


En 2014 was het jaar waarin Neelie Kroes tot start-up-koningin van Nederland werd gekroond. De uittredend Europarlementariër gaat de komende twee jaar lobbyen voor de Nederlandse start-up-wereld. Daar gaat het sowieso niet slecht mee, de overheid investeerde bijvoorbeeld begin dit jaar 10 miljoen in de game-industrie, maar dat kan nog beter. Start-up van het jaar Blendle heeft de steun van Kroes niet nodig gehad: de digitale kiosk haalde in oktober drie miljoen euro op bij de uitgevers van the New York Times en Bild.

En verder


komt Google naar de polder met een datacentrum, maakte webshopgrootmacht Alibaba de grootste beursgang ooit, kwam het contactloos betalen in de supermarkt, kwam de klad in de tabletmarkt, kreeg heel Nederland 4G, ging crowdfundsite Kickstarter open voor Nederlanders, werd de Europese netneutraliteit aangenomen, moest de Hongaar bijna internetbelasting gaan betalen en nam Facebook WhatsApp over voor 16 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen