Nieuws1 jun '15 17:45

Zelf plekjes checken met huidkanker-app

Auteur: Karlijn Meinders

7000 mensen lieten afgelopen weekend tijdens Nationale Huidkankerdag hun huid controleren. Met een gratis app kunnen mensen sinds kort ook zelf plekjes op hun huid checken en deze app is nu nog nauwkeuriger.

Monique Thissen, dermatoloog in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, vertelt dat de huidige versie van de app alleen moedervlekken kan controleren, maar dat er nu getest wordt met een versie die ook onderscheid kan maken tussen verschillende vormen van huidziektes en de ernst daarvan.

Testen eerste versie
De SkinVision-app werd eerder al uitgebreid getest. Daarbij werd gekeken naar vastgestelde gevallen van huidkanker met behulp van de app. In 80 procent van de gevallen herkende ook de app de huidkanker als zodanig, in 20 procent gaf de app aan dat het om een verdacht plekje ging.

Werking app
"De app maakt drie foto's, die worden doorgestuurd naar een server en geanalyseerd op basis van een wiskundige analyse. De gebruiker krijgt een kleurcode terug en een advies om wel of niet naar de dokter te gaan", vertelt Thissen.

Fase twee van de app moet nog worden voltooid, maar de verwachting is dat de nieuwe versie volgende maand op de markt zal verschijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen