Nieuws19 aug '14 17:14

Google wil online gedrag kinderen kunnen meten

Auteur: BNR Webredactie

Om goed advertenties te kunnen verkopen, moet Google weten waar de doelgroep online naar zoekt. Het surfgedrag van kinderen mag echter niet bijgehouden worden. Die wet denkt het bedrijf nu te kunnen omzeilen.

Kinderfilmpjes zijn enorm populair op het internet. Een vrolijk nummer van Nijntje op YouTube is al snel goed voor honderdduizenden views. Big business zou je denken, maar Google verdient er niets aan. Ze mogen volgens internationale regelgeving immers geen internetgegevens verzamelen van kinderen. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om reclameomzet te maken.

In Amerika ligt de grens op 13 jaar en daarom kan niemand onder die leeftijd een Google Account krijgen. Als Google bij een kind van 11 jaar een cookie installeert, dan is dat strafbaar. Nu probeert het bedrijf deze regels toch te omzeilen om zo achter het surfgedrag van de jonge internetgebruikers te komen.

Nieuwswebsite The Information meldt dat het bedrijf nu met een junior-account komt. Kinderen onder de 13 zouden dan ook een Gmail-adres kunnen krijgen. Zo kunnen ze net als volwassenen inloggen op YouTube en in Google Chrome. Advocaten van Google zouden druk bezig zijn om het juridisch rond te krijgen. Om het wat aantrekkelijker te laten klinken zegt Google dat ouders op deze manier het surfgedrag van hun kinderen in de gaten kunnen houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen