Nieuws17 nov '15 09:50

Marokko zet Nederlandse journalist het land uit

Auteur: Bas van Setten

De Marokkaanse autoriteiten hebben freelance journalist, Rik Goverde, het land uitgezet. Goverde was onder andere correspondent voor BNR in het Noord-Afrikaanse land.

Rik Goverde Foto: Rik Goverde/Twitter
Rik Goverde Foto: Rik Goverde/Twitter

"Maandagmiddag hing ik op straat in Rabat, en werd ik aangesproken door agenten in burger. Zij vroegen of ik mee wilde naar het bureau om wat vragen te beantwoorden. Eenmaal aangekomen moest ik mijn telefoon afgeven, en kreeg ik te horen dat ik het land uit moest", zegt Goverde vanuit Spanje. 

Reden
De exacte reden voor zijn uitzetting is onduidelijk, al heeft Goverde wel een vermoeden. "Ik werk al twee jaar zonder perskaart. Ik heb hem twee keer aangevraagd, maar daar is nooit een besluit over genomen. Daarnaast heb ik vorige week wat gezegd over de Westelijke Sahara, een gebied in het zuiden van Marokko dat zeer omstreden is."

De Westelijke Sahara is in 1976 geannexeerd door Marokko. Volgens mensenrechtenorganisaties gebruikt Marokko geweld tegen voorstanders van een onafhankelijke staat.

 

Het ANP meldt bovendien dat Goverde niet over een verblijfsvergunning beschikte.

Toekomst
Goverde zou graag weer terug willen, maar beseft dat op dit moment Marokko geen optie is. "Ik ben het land uitgezet en voorlopig niet welkom. Tunesië vind ik ook interessant, en van daaruit zit ik ook midden in de regio."

Gerelateerde artikelen