Nieuws4 mrt '15 07:43

Aanklacht farmaceutisch bedrijf om bijdrage doodstraf

Auteur: Karlijn Meinders

Advocaat Bart Stapert klaagt het farmaceutische bedrijf Mylan aan bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO. Het in Nederland gevestigde Amerikaanse bedrijf maakt spierverslappers die ook gebruikt worden voor het uitvoeren van de doodstraf in de VS.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-redacteur Thomas van Zijl vertelt dat het bedrijf al langer onder vuur ligt. "Het is het enige farmaceutische bedrijf ter wereld dat geen maatregelen neemt om te voorkomen dat spierverslappers worden ingezet bij de doodstraf. Mylan heeft een omzet van 4,5 miljard dollar en er zijn verschillende grote Nederlandse investeerder met aandelen  in het bedrijf, waaronder PGGM, ABP en de ING Investment Group. Zij eisen nu strengere eisen, maar trekken zich nog niet terug."

Europa verbiedt betrokkenheid doodstraf
Bart Stapert, advocaat, vindt dat Mylan moet stoppen met direct leveren aan gevangenissen. "Het hoofdkantoor van het bedrijf is sinds vorige week in Nederland gevestigd, daarom is er nu extra aanleiding om een aanklacht in te dienen. Mylan schaart zich vrijwillig onder het Nederlandse belastingregiem, dan komen daar ook andere verantwoordelijkheden bij met betrekking tot de mensenrechten. Europese landen mogen niet op deze manier betrokken zijn bij de doodstraf."

Ethiek en strengere richtlijnen
Giuseppe van der Helm is directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling VBDO. "In Nederland is uitsluiting een moeilijk begrip", zegt Van der Helm. "We zijn meer van het polderen, het blijven praten. Maar we zien wel verschillen tussen de reacties van de investeerders. PGGM zegt bijvoorbeeld: we gaan in gesprek, maar willen garanties. ABP gaat verder, zij gaan hun portefeuille afbouwen, want het duurt ze te lang. Robeco zegt: het is zo'n klein stukje van het bedrijf, hier gaan we niet eens op reageren."

Volgens Van der Helm worstelt het hele Nederlandse bedrijfsleven met het woord ethiek. "Het wordt gezien als een eng woord. In deze tijd waarin je anderen de maat niet meer mag meten is het niet populair, maar het gaat niet alleen om ethiek natuurlijk. In de internationale richtlijnen van OESO staat vermeld dat elk bedrijf moet voorkomen dat er letsel wordt toegebracht in de keten."


 
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen