Nieuws11 mei '15 13:28Aangepast op 11 mei '15 14:11

ZZP'ers komen nog steeds moeilijk aan een hypotheek

Auteur: Karlijn Meinders

Dat blijkt nu ook uit onderzoek van onder andere Vereniging Eigen Huis. Banken zouden niet genoeg kennis hebben en vaak extra eisen stellen. De Vereniging Eigen Huis stelde eerder op BNR dat banken snel actie moeten ondernemen.

Image

"Als zzp'ers aankloppen voor een hypotheekadvies, blijkt vaak dat de adviseur niet goed kan beoordelen hoe hun zaak draait", zegt Hans André de la Porte, van Vereniging Eigen Huis.

Arjen Vrolijk, directeur verzekeringen van ZZP Nederland, merkte dit vorige maand ook al op. "We zien dat bankmedewerkers de situaties van zzp'ers niet altijd goed kunnen inschatten en dat hypotheekadviseurs niet altijd de juiste kennis hebben om een jaarrekening op de juiste manier te lezen en zo de cijfers goed te interpreteren om een aanvraag goed te kunnen voorbereiden."

Informatieplatform
De Nederlandse Vereniging van Banken richtte daarom vorige maand een informatieplatform op voor zzp'ers en flexwerkers over hypotheken. Voorzitter Chris Bruijink zei toen tegen BNR: "Er is nog veel ruimte voor verbetering. Dit platform moet zzp'ers helpen zich voor te bereiden, onder andere met een checklist, zodat ze beslagen het ijs op gaan. We hopen op veel feedback vanuit de branche."

Aan elkaar wennen
Edward Feitsma, ook van de Nederlandse Vereniging van Banken, laat vandaag weten dat de site al aardig bezocht wordt. In reactie op de laatste onderzoeksresultaten, zegt hij dat banken volgens hem niet per se te moeilijk doen, maar dat ze nog een beetje onwennig zijn in de samenwerking met de groeiende groep zzp'ers.

"Het is logisch dat er wordt doorgevraagd. Een hypotheek is een lange termijn verplichting, dus zeker bij mensen met een onvast inkomen wordt er grondig gekeken naar de mogelijkheden. De banken moeten nog leren omgaan met deze nieuwe groep. Aan de zzp'ers vragen we daarom ook een goede voorbereiding. En daar moet het platform ze bij helpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen