Nieuws1 jun '15 13:26Aangepast op 1 jun '15 14:44

Aantal flexwerkers blijft maar groeien

Auteur: Karlijn Meinders

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksinstituut TNO. Afgelopen tien jaar is het aantal flexwerkers gestegen van 15 naar 22 procent van de arbeidsmarkt.

Volgens Jos Sanders van TNO gaat het vooral om hoogopgeleide jongeren. In de grote steden is het aantal flexwerkers het grootst. De groei van het aantal flexcontracten heeft volgens Sanders onder andere te maken met de toegenomen dynamiek rondom bedrijven. "Er is meer beweging in vraag en aanbod, meer globalisering en bedrijven moeten snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Dat zie je terug in de organisatie van het personeel."

Vaste medewerker
Sanders benadrukt wel dat het voor bedrijven positief uitwerkt als deze flexwerkers echt als vaste medewerkers worden behandeld. "Dat begint bij iets als een kerstpakket, maar het gaat uiteindelijk ook over bijvoorbeeld betrokken worden bij vergaderingen, of meer verantwoordelijkheden krijgen. Als flexwerkers goed opgenomen worden in de bedrijfscultuur, kan het erg positief zijn voor het bedrijf."

Positieve ontwikkeling
Het is in ieder geval een goede ontwikkeling dat er steeds meer mensen een contract krijgen, zegt Sanders. Ook al gaat het steeds vaker om een flexcontract. "Wat dat betreft is er weer wat hoop. Vanaf 2004 is het aandeel van vaste contracten op de arbeidsmarkt met 14 procent gedaald naar zo'n 61,5 procent. Het aandeel van flexcontracten is juist erg toegenomen: van 15 naar 22 procent. Naast een toename van het aantal flexwerkers, zien we ook nog steeds een groei van het aantal zzp'ers. Die groep is van 8 naar 12 procent gegaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen