Nieuws31 aug '15 13:24

Hoe komt het dat de financiën van Amsterdam een puinhoop zijn?

Auteur: Madelon Meester

Deze week begint de gemeenteraad van Amsterdam een parlementaire enquête. Al jaren zeggen accountants en het gemeentebestuur dat de hoofdstad geen controle heeft over de eigen begroting.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een lange rij huidige en voormalige stadsbestuurders moet zich verantwoorden. Onder wie twee leden van het kabinet: vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD).

Incidenten
Volgens Marijke Shahsavari, voorzitter van de enquêtecommissie van Amsterdam, is het niet zo dat Amsterdam in de financiële problemen zit. "Op zich is onze financiële positie stevig, maar we hebben de afgelopen jaren iets te veel incidenten gehad waaruit blijkt dat er een onderbesteding was of waar per ongeluk te veel geld werd overgemaakt."

Opspraak
Zo raakte de gemeentelijke belastingdienst eind 2013 in opspraak toen er in plaats van 1,88 miljoen euro aan woonkostenbijdrage, per ongeluk 188 miljoen werd overgemaakt. "Bijna al het geld is inmiddels terug, maar in totaal heeft het toch 2 miljoen euro gekost. Dat is veel geld."

Whodunit
Het College van Bestuur en de accountantsdienst heeft twee keer geconstateerd dat de gemeente Amsterdam de begroting van 6,5 miljard euro niet op orde heeft. De enquêtecommissie nodigt 38 mensen uit om zich te verantwoorden. Vicepremier Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes vallen op de lijst het meest op. Beiden waren destijds wethouders, Wiebes was verantwoordelijk voor het ICT-dossier, dat volgens Shahsavari nog niet op orde is. Asscher was destijds wethouder van Financiën en had in die hoedanigheid een belangrijke rol.


 
 
 
"Het is niet zozeer een whodunit, we willen echt begrijpen wat er aan de hand is en ervoor zorgen dat de financiële functie op orde komt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen