Nieuws9 nov '15 06:41

Poetin lijkt bomaanslag Airbus niet langer uit te sluiten

Auteur: Madelon Meester

De Russische president Poetin heeft gisterenavond per decreet alle passagiersvluchten vanuit Rusland naar Egypte tijdelijk verboden. Hij deed dat op de dag dat een lid van een Egyptisch onderzoeksteam bekend maakte dat een bomaanslag vrijwel zeker de oorzaak is van het neerstorten van een Russische Airbus in Egypte.

ANP
ANP

Vrijdag werd er door de Russische veiligheidsdienst al een aanbeveling gedaan om het Russische vliegverkeer stil te leggen, gisteren tekende Poetin het decreet. Dit zou er op kunnen duiden dat het zo langzamerhand ook tot het Kremlin is doorgedrongen dat een bom niet is uit te sluiten. "Er komen steeds meer geluiden naar buiten van anonieme medewerkers van het onderzoekscomité die tegen buitenlandse media zeggen dat het voor 90 procent zeker is dat het om een bom gaat", zegt correspondent Joost Bosman.

Onderzoek
Samen met Egyptenaren, Fransen en Duitsers verrichten de Russen nu een technisch onderzoek naar de ramp. Dat houdt in dat er monsters worden genomen van de wrakstukken om te kijken of er chemische substanties zijn te herleiden die op de bom wijzen. Volgens persbureau Interfax heeft Moskou bij het onderzoek hulp gevraagd van de FBI. Bosman noemt het 'heel opvallend' dat Rusland juist de hulp inroept van de FBI gezien de 'oplaaiende neteligheden' tussen Oost en West. "Het zou er volgens Interfax op duiden dat de onderzoekers niet verder komen in hun onderzoek, maar daarnaast is de FBI natuurlijk toch een forensische dienst, die onderzoek doet naar criminele zaken. Ook dat zou er op kunnen wijzen dat men er langzamerhand toch van overtuigd is dat een bom dit vliegtuig anderhalve week geleden naar beneden heeft gehaald."

Zwijgen
Rusland wil nog steeds niets kwijt over de toedracht van de ramp. "Er wordt steeds gezegd: we moeten nog afwachten en dat is ook wel logisch gezien het feit dat het onderzoek nog loopt. Je zag het ook in Nederland bij het onderzoek naar MH17, de onderzoeksraad heeft pas 13 oktober jongstleden bekendgemaakt dat het om een aanslag ging. Dat is in Rusland ook aan de hand, daarnaast heeft Rusland er geen belang bij als zou blijken dat het een bom is geweest. Mocht blijken dat het om een aanslag gaat als wraak op de bombardementen die Rusland sinds eind september in Syrië uitvoert, dan heeft Poetin heel wat uit te leggen aan de Russen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen