Tienduizend ouderen staan onnodig op een wachtlijst
Tienduizend ouderen die intensieve zorg nodig hebben staan voor niets op een wachtlijst. Volgens de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden komt dit doordat regionale zorgkantoren het laten afweten. Er is namelijk wel geld en capaciteit.
Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.
De Zorgkantoren kopen niet genoeg zorgplekken in, zegt Bolle. "De zorgkantoren horen goede zorg in te kopen voor mensen die recht hebben op een indicatie en die ook gekregen hebben, en daar is ook geld voor. Maar uit het onderzoek blijkt heel duidelijk dat mensen wachten op een plek en dat er geen plek voorradig is."
Hervorming
Dat heeft volgens haar aan de ene kant te maken met de hervorming van de langdurige zorg. "Op termijn zullen er steeds minder verzorgingshuizen komen, mensen blijven langer thuis wonen, op die ontwikkeling wordt alvast geanticipeerd. Maar er wordt te snel op geanticipeerd." Er zijn afspraken gemaakt met alle partners voor een 'zachte landing' zodat mensen niet tussen wal en schip vallen. "Maar uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat er toch mensen tussen wal en schip vallen."
Waarom zorgkantoren te weinig inkopen en waar het geld blijft, weet Bolle nog niet. "De zorgkantoren zijn aan zet om met de zorginstellingen rond de tafel te gaan zitten om te kijken: waar zijn de lege kamers en waar zijn de hoge wachtlijsten terwijl er kamers leeg staan en personeel beschikbaar is? Dat moet op regionaal niveau zo goed mogelijk in beeld worden gebracht."
Communicatie
Dat heeft ook grotendeels te maken met communicatie. "Als er een lange wachtlijst is moeten mensen goed geïnformeerd worden dat ze mogelijk op een andere plaats wel een andere plek kunnen bemachtigen. Maar als er tegen deze mensen wordt gezegd: u mag zich maar inschrijven bij één instelling, dan is er sprake van onvoldoende communicatie waar deze mensen alternatieven kunnen vinden."
Over zorgkantoren
Zorgkantoren zijn in het leven geroepen door de gezamenlijke zorgverzekeraars, om de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) te regelen. Deze zorgkantoren onderhandelen met zorgaanbieders in de regio.