Nieuws8 jul '15 13:13

'Kabinet staat open voor experimenteren met versoepelen bijstandsregels'

Auteur: Karlijn Meinders

Bijna één op de tien van de bijstandsgerechtigden heeft een parttime baan naast de uitkering en dit vergemakkelijkt hun herintrede op de arbeidsmarkt. Volgens de PvdA moet het nog meer gestimuleerd worden vanuit de overheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Onder alleenstaande ouders is het percentage van werkende parttimers in de bijstand met 16 procent zelfs nog hoger, blijkt uit onderzoek van Divosa, de Vereniging van managers van sociale diensten. Het is volgens voorzitter René Paas een positieve ontwikkeling:

Regeltjes, regeltjes
Deze bijklussers stromen een stuk makkelijker uit de bijstand door naar werk, dan mensen die niet werken naast hun uitkering. Volgens John Kerstens, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is het voor veel mensen een toegangsdeur naar de arbeidsmarkt, maar wordt het ze niet bepaald makkelijk gemaakt.

Versoepeling
Kerstens heeft staatssecretaris Klijnsma al gevraagd om te kijken naar het versoepelen van de regels. "Ik heb voorgesteld om die regels waardoor mensen elke keer weer door die hele molen moeten, waardoor ze lang moeten wachten op hun geld, om die aan de kant te zetten. Net voor het reces liet de staatssecretaris weten open te staan voor experimenteren met het soepeler en beter toepassen van de regels in sommige gemeenten. Het kabinet staat er voor open, dat is goed nieuws."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen