Nieuws4 sep '15 16:24Aangepast op 4 sep '15 16:47

Voor het eerst ook rechters de straat op in protest

Auteur: Karlijn Meinders

Ze protesteerden vandaag tegen een bezuiniging op de rechtbanken. In zeven kleinere steden worden straks alleen nog eenvoudige zaken behandeld. Op termijn moet dat 88 miljoen euro opleveren.

Rechters en advocaten van Alkmaar lieten vandaag van zich horen, omdat zij de rechtspraak in de regio willen houden. Het beperken van de mogelijkheden voor rechtszaken in kleine steden zou slecht zijn voor rechtzoekenden en voor de regio.

Waardig protesteren
Verslaggevers Hugo Reitsma liep een stukje met de rechters mee. Geen geschreeuw en getier, maar keurige spandoekleuzen en een duidelijk standpunt. "We hebben besloten er een rustige en waardige tocht van te maken, zoals het rechters betaamt", zegt één van de aanwezigen.

Terugdraaien besluit
Hoop dat het besluit teruggedraaid wordt is er, maar of die nou heel groot is. "Die is ongeveer hetzelfde als de hoop dat het Nederlands Elftal nog op het EK geraakt. Maar je moet je geluid laten horen", zegt één van de protestanten. "Je hoeft je niet als een mak schaap naar de slachtbank te laten leiden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen