Nieuws18 nov '15 06:44Aangepast op 18 nov '15 09:32

Doden en arrestaties bij nieuwe politie acties in voorstad Parijs

Auteur: Karlijn Meinders

De politie is sinds vanmorgen op jacht naar daders van de aanslagen van afgelopen vrijdag. Intussen zou onder andere het brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud zijn ingesloten en wordt het leger ingezet. Bij de actie zijn mensen gearresteerd en er zouden ook doden zijn gevallen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Correspondent Eveline Bijlsma vertelt dat de actie van de politie om half vijf vanochtend is begonnen, in de buurt van het Stade de France. "Er zijn straten afgezet, de metro rijdt niet meer. Mensen wordt geadviseerd om binnen te blijven."

Bij de inval zijn agenten gewond geraakt en er zijn doden gevallen. Er zouden meerdere verdachten, waaronder het brein achter de aanslagen Abdelhamid Abaaoud, in een appartement hebben gezeten. Er zijn zeker zeven explosies gehoord. Eén daarvan zou een zelfmoordterrorist zijn geweest die zich opblies ten tijde van de belegering van de woning. Het gaat volgens de Franse zender France Info om een vrouw.

Het parlement gaat vandaag praten over het wel of niet verlengen van de noodtoestand. "Dat is vooral nodig om huiszoekingen te kunnen doen, zonder juridische rompslomp", vertelt Bijlsma. "Hollande wil de noodtoestand drie maanden verlengen, daarvoor moet een wet komen en daar zal het parlement eerst over stemmen. Maar die wet komt er waarschijnlijk wel doorheen."

Duitsland-Nederland
"Ga niet in de kroeg zitten, ga naar huis. Er is een serieuze dreiging", werd er gisteravond tegen de bezoekers van de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland gezegd. Sportverslaggever Thomas Schuurman was bij de wedstrijd aanwezig. "Nadat er om een uur of zeven was begonnen met ontruimen, was het stadion een vesting. Het verliep allemaal wel erg rustig. Het was nog behoorlijk ver voor de wedstrijd, dat scheelde ook, er waren nog niet al te veel mensen. En die waren allemaal vrij kalm. Iedereen volgde de aanbevelingen van de politie keurig op."

Spelersbus
Schuurman sprak in het spelershotel met Bert van Oostveen, van de KNVB. Van Oostveen noemde het een bizarre situatie. "Tot anderhalf uur van tevoren zag het er prima uit. Toen kwam het telefoontje en moesten we rechtsomkeert maken. We leven in een samenleving waarvan we weten dat we alerter moeten zijn dan ooit."
 
 

Het is weer heel erg dichtbij gekomen, vervolgt Schuurman. "Er was ook nog sprake van een pakketje dat in een trein was achtergelaten, dat bleek een nepbom te zijn." Ondertussen moesten twee vliegtuigen van Air France die vanuit Amerika waren vertrokken vannacht voortijdig landen vanwege dreigtelefoontjes. Daar later meer over.

Gerelateerde artikelen