Nieuws3 dec '14 08:27

'Chemische industrie investeert een miljard in suikerbieten'

Auteur: BNR Webredactie

De chemische industrie gaat een miljard euro investeren in suikerbieten. Naast suiker kunnen er ook biologische grondstoffen uit de biet gehaald worden voor de chemie-sector.

In 2017 wordt de quotumregeling voor suikerbieten in de Europese Unie ingetrokken. "De suikerteelt krijgt hierdoor veel meer ruimte", vertelt Hans Verbraeken van het Financieele Dagblad. Hij schrijft in het FD dat hierdoor de komende jaren fabrieken gebouwd zullen worden in Groningen en Zuid-West Nederland.

"Boeren en de suikerindustrie kunnen straks onbeperkt suiker produceren, dat maakt het product goedkoper en er komt zo een continue stroom. We kunnen dan dus aardig ons gang gaan", vertelt Verbraeken.

Nu ook de chemische sector iets kan met de suikerbieten, zal de bietensector in Nederland flink groeien. "De chemische sector kan van de bieten onder andere fijnchemicaliën en zuren maken die nu nog uit fossiele brandstof, uit olie komen. De chemische industrie wil hiermee duurzamer en flexibeler worden."

In meerdere delen van Nederland zullen nieuwe fabrieken worden neergezet. "AkzoNobel gaat kijken of in Delfzijl nog een fabriek kan komen. Dit gaat ook gebeuren op een aantal andere plekken. De provincie Groningen doet mee en is blij met de werkgelegenheid. Ook in West-Brabant is een een enorme kluit aan chemische industrie en een goede transportsector. Ook daar willen ze gaan investeren."

Gerelateerde artikelen