Nieuws17 aug '15 06:45Aangepast op 17 aug '15 15:56

Steeds meer kleuters krijgen Engelse les

Auteur: Karlijn Meinders

Het aantal basisscholen waar in al groep één Engelstalig les wordt gegeven is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Al meer dan duizend basisscholen bieden lesstof aan in het Engels. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Guus Staats van EP Nuffic, het centrum voor internationalisering in het Nederlandse onderwijs,  vertelt dat het meestal gaat om een uurtje per week. "Dan wordt er een reguliere les, bijvoorbeeld gym, in het Engels gegeven. Er is ook een pilot gaande op enkele scholen waarbij 30 tot 50 procent Engelse les wordt gegeven."

Doorstroming
Staats vindt dat er veel voordelen zitten aan tweetalig onderwijs op basisscholen. "Ouders vinden het heel interessant en het is voor scholen iets om zich mee te onderscheiden. Daarnaast is het voor de algemene taalontwikkeling van kinderen ook beter. Ze krijgen er meer gevoel voor het Nederlands door. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat kinderen die tweetalig onderwijs hebben gehad, aan het einde van de basisschool op het niveau van halverwege de HAVO zitten. Zo stromen ze makkelijker door."

Spelenderwijs
Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, de sector-organisatie voor het Voortgezet Onderwijs, vindt het een positieve ontwikkeling. "Als het maar spelenderwijs gebeurt. Iedereen ziet wel dat Engels als tweede taal onmisbaar is en we weten allemaal dat je het beste een taal kunt leren voor je zevende jaar."

Maatwerk
De verschillen die nu tussen scholen ontstaan zijn wel weer ingewikkeld, zegt Rosenmöller. "Idealiter ontstaat er in het voortgezet onderwijs maatwerk, waarbij per kind gekeken wordt op welk niveau ze in kunnen stromen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat alle leerlingen die de basisschool verlaten een niveau van Engels spreken. Ook in het voortgezet onderwijs is een groei te zien van scholen die tweetalig lesgeven. Leerlingen vinden dat fantastisch, op alle niveaus, het is niet alleen iets voor HAVO- en VWO-leerlingen. Er speelt nu de vraag of Engels niet gewoon in het basisonderwijs moet zitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen