Nieuws29 jun '15 10:45Aangepast op 29 jun '15 13:53

Cohen: Ik mis de smeerolie bij de decentralisatie

Auteur: Karin Backx

Het was beter geweest dat aan de decentralisaties bij de gemeentes niet meteen een bezuiniging had gekleefd. Dat stelt Job Cohen, oud PvdA-leider en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden in BNR Paul van Liempt.

Hij is vorig jaar door de VNG gevraagd plaats te nemen op de Thorbecke-leerstoel om onderzoek te doen naar de decentralisaties bij gemeenten.

Smeerolie
Wat volgens hem echt belemmerend werkt, is dat er meteen een enorme bezuiniging bij te pas is gekomen. 

 

"Ik zou vinden dat bij de decentralisatie ook beter was geweest als daar niet onmiddellijk de bezuiniging aan had gekleefd."

"Het is 1 januari pas ingegaan, dus we moeten nog even afwachten hoe het loopt. Hoe zeer je ook wilt dat het vanaf dag één goed gaat, weet je ook zeker dat het niet zo zou zijn. Je kan het nog zó goed voorbereiden, maar dan nog. Wat ik van belang vind is hoe het nu gaat lopen.Het beroerde van decentralisaties bij de gemeentes is dat er gelijk enorme bezuiniging bij is gekomen. Dat werkt echt belemerrend," aldus Cohen.

BTW

De PvdA heeft jaren lang geroepen dat er niet getornd mocht worden aan de btw. Cohen had graag gezien dat de partij er één pakket van zou hebben gemaakt in plaats van drie pakketten. "Als het er toe leidt dat boeken weer een stuk duurder worden, terwijl je weet dat die tegelijkertijd in een moeilijke positie zitten, dan denk ik wel pas even op."

Kritiek van de PvdA-achterban is dat de hervormingsplannen teveel een VVD-signatuur hebben. Cohen: "Het is nog niet klaar dus ik vind dat nog een beetje te vroeg om dat op deze manier te bekijken. Ik vind wel dat je die drie aspecten die er nu in zitten en beetje losgekoppeld lijken te zijn, die zouden wel bij elkaar moet zitten.

Op de vraag of de belastingplannen teveel uitruil en te weinig ideologie zijn, antwoord Cohen: "Ik denk dat er wel tactiek en strategie achter zit, maar vindt het echt te vroeg voor een oordeel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen