Gesprekken IND met vluchtelingen veel korter
Vluchtelingen worden veel korter gehoord als zij asiel in Nederland aanvragen. Daarvoor waarschuwen asieladvocaten en Vluchtelingenwerk. De hoge werkdruk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou de oorzaak zijn.
Igna Oomen, Secretaris bij de Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland, zegt dat Eritreërs en Syriërs vrijwel automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Maar zonder uitgebreid interview weet je niet precies wie je in huis hebt.
Ook weet je nog niet voor wie de vluchteling precies gevlucht is, zegt ze. "Uit angst voor president Assad? Omdat de economische situatie hem daar niet meer aanstaat? Of IS?"
Nu krijgt iedereen bescherming, maar om te kunnen weten wie er over een paar jaar teruggestuurd kan worden is het belangrijk die informatie te hebben, zegt Oomen. "Als over een paar jaar de oorlog daar voorbij is, kun je mensen terug gaan sturen want dan wordt het weer veilig. Maar je kunt nu en ook dan niet inschatten wie er dan in aanmerking komen om terug gestuurd te worden."
Filteren
De kans bestaat dat de ex-strijders en IS-vechters die zich onder de vluchtelingen mengen, er ook niet uitgefilterd kunnen worden. "Die zouden vallen onder artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag, die kunnen worden uitgesloten van bescherming. Dat betekent niet automatisch dat ze een vergunning krijgen, maar dan kunnen ze wel ook vervolgd worden voor hun daden", zegt Oomen.
Oomen denkt dat de kans dat een voormalig strijder toegeeft ook in Nederland vervelende dingen te willen gaan doen klein is, maar dat deze mensen toch opvallende en afwijkende antwoorden zullen vertonen in zo'n interview.
Werkdruk
De aantallen vluchtelingen die de IND nu moet verwerken is veel groter dan in het verleden. "Er wordt heel hard gewerkt om de capaciteit te vergroten", zegt Oomen. "Of de IND het helemaal aan gaat kunnen weten we nog niet. De echt grote instroom wordt pas vanaf komend weekend behandeld met grote mankracht. Voordat de asielprocedure begint moeten de vluchtelingen al andere procedures hebben doorlopen, maar daar zit nu een opstopping. Het is een echte file, daardoor komen er minder zaken door dan voorheen", zegt Oomen.