Nieuws1 okt '15 11:50Aangepast op 1 okt '15 14:17

PvdA wil debat met minister Kamp over nieuwe beving

Auteur: Judith Laanen

De PvdA wil een debat met minister Kamp over de aardbeving van vannacht in de buurt van de Groningse plaats Hellum. De zwaarste beving tot nu toe, 3.1 op de schaal van Richter, was in een gebied dat nog niet eerder last had van aardbevingen.

ANP
ANP

Jan Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, vindt dat de minister heel veel kan doen. Maar het verminderen van de gaswinning, zoals tot op heden gebeurde, is niet genoeg. Vos wil dat de minister van Economische Zaken komt uitleggen in de Kamer wat er nu precies aan de hand is.

 

Volgens Vos zijn honderden mensen heel erg geschrokken en de straat op gegaan. "Er zijn spullen uit kasten gevallen in woningen, kinderen zijn heel erg geschrokken, je kunt die filmpjes gewoon op internet bekijken."

Bevingsgebied breidt zich uit
Vos constateert dat het bevingsgebied zich uitbreidt over de provincie. "Dat willen we niet. We willen dat mensen er minder last van hebben, daarom hebben we ook de gaswinning terug gebracht. Als dat niet voldoende is, moeten we kijken wat we nog meer kunnen doen."

Volgens Vos is de expertise over bevingen de laatste jaren snel toegenomen. Met het plaatsen van nieuwe meetapparatuur in het gebied, ook onder de grond, is er een steile leercurve. "Ik hoop dat we over deze beving nieuwe informatie krijgen. Dan wil ik met name weten waarom mensen in een gebied die er voorheen geen last van hadden, geconfronteerd worden met aardbevingen.

Meer aardbevingen in aantocht
Het KNMI sluit niet uit dat er de komende jaren meer aardbevingen van dezelfde orde van grootte zullen voorkomen, zegt Leslo Evers, hoofd seismologie bij het KNMI.

 

Eind jaren vijftig zijn we met de winning begonnen, in 1986 kregen we pas de eerste beving, zegt Evers. "We hebben er ruim 25 jaar over gedaan het veld op voldoende spanning te krijgen om aardbevingen te veroorzaken. De kraan dichtdraaien levert niet stante pede minder aardbevingen op."

Gaswinning stoppen
Per direct stoppen met de gaswinning en een herziening van het gasbesluit, waar de burgemeester van Slochteren ook voor pleit, vindt Vos geen realistische optie. "We evalueren het gasbesluit permanent en leren continu bij."

Het is overduidelijk dat er in de toekomst nog bevingen plaats kunnen vinden, zegt Kamerlid Vos, maar we kunnen in Nederland niet toestaan dat mensen niet veilig in hun eigen huis kunnen wonen. "Als je met zo'n aardbeving geconfronteerd wordt, is dat een hele nare ervaring. Mensen hebben het recht om veilig te wonen en als dat niet zo is, dan heb ik als Kamerlid de taak om de regering te controleren dat ze er alles aan doet om die mensen in staat te stellen een gewoon leven te leiden."

Wake-up call
De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de aardbeving als een 'wake-upcall' voor de politiek in Den Haag. "Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel",  zegt hij. De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. "Deze beving bewijst de noodzaak. Het zorgt voor angst onder de mensen hier." Als de veiligheid gegarandeerd moet kunnen worden, moet de gaskraan verder dicht, zegt Eikenaar.

Het Centrum Veilig Wonen, de organisatie die zich inzet voor het herstellen van woningschade na aardbevingen in Groningen, kreeg 56 schademeldingen binnen. De aardbeving is het gevolg van gaswinning in gasvelden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, bevestigde een woordvoerder van NAM tegenover NRC Handelsblad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen