Nieuws25 sep '15 07:02Aangepast op 25 sep '15 08:34

'Er moet een Europese CO2-belasting voor bedrijven komen'

Auteur: Karlijn Meinders

Dat is het voorstel van voormalig PvdA-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend. Deze CO2-taks zou dan alle bestaande milieubelastingen vervangen. Dit moet de inzet van Nederland zijn op de klimaattop in Parijs.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het moet anders, zei hoogleraar en voormalig staatssecretaris Willem Vermeend op het duurzaamheidscongres Springtij op Terschelling. "In Europa hebben we nu een emissie-handelssysteem. Dat is heel ingewikkeld en het werkt niet. We moeten naar nieuwe oplossingen. Het meest simpel is het om te zeggen: wat vervuilt het meest? Wat heeft de meeste CO2-uitstoot? Dat is steenkool en daarna olie en dan gas. Dan gaan we het gebruik daarvan in verhouding belasten."

Bedrijfsleven
Dit is een goede methode, omdat je het bedrijfsleven kan meekrijgen, meent Vermeend. "Het bedrijfsleven is in onzekerheid, we hebben een heel wispelturig beleid in Nederland. Als het bedrijfsleven weet dat er per ton een bepaald bedrag betaald moet worden, dan gaan bedrijven vanzelf investeren in groen om zo minder belasting te hoeven betalen."

Laatste kans
De grote klimaat-conferentie in Parijs is volgens Vermeend één van de laatste kansen die de wereld nog heeft. "Het kabinet zou daar zelf het initiatief kunnen nemen door dit voor te stellen en vervolgens zou Rutte medestanders kunnen realiseren op dit punt. De grote internationale bedrijven willen zekerheid en dat krijgen ze hiermee."

Voordeel
Vermeend verwacht dat zowel de PvdA als de VVD dit plan zullen steunen. Op de vraag of de rekening bij de klant komt te liggen, geeft Vermeend een duidelijk antwoord: "We hebben allemaal een voordeel. Jij, ik, onze kinderen, iedereen. Want we krijgen een beter klimaat en minder luchtverontreiniging."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen