Nieuws28 sep '15 16:29

Oud-topman Shell: "Er moet centrale bank voor CO2 komen"

Auteur: BNR Webredactie

Er moet in Europa een Centrale Bank voor CO2 komen. Dat plan lanceert oud-Shell topman Jeroen van der Veer.

De prijs voor CO2-rechten is in Europa heel laag, vindt Van der Veer. "We hebben teveel rechten uitgegeven", zegt hij tegen BNR Duurzaam. Een Centrale Bank zou moeten zorgen voor een betere beprijzing van CO2-Rechten, is zijn idee.  "Dan kan die Centrale Bank bijvoorbeeld zeggen: iedereen krijgt dit jaar maar 90 procent van zijn rechten; dat zorgt ervoor dat de prijs omhoog gaat." Als de prijzen vervolgens weer te hoog worden,  kan zo'n centrale bank ook weer ingrijpen.

Van der Veer: "Ook de industrie wil een hogere CO2-prijs. Dan hebben alle bedrijven met dezelfde prijzen te maken. Dat is goed voor het klimaat en de introductie van nieuwe technologie."

Co2-belasting
Voormalig PvdA-staatssecretaris Willem Vermeend zei vorige week dat het systeem van emissierechten juist moet worden afgeschaft. In plaats daarvan moet Europa een CO2-belasting invoeren.  "In Europa hebben we nu een emissie-handelssysteem. Dat is heel ingewikkeld en het werkt niet. We moeten naar nieuwe oplossingen. Het meest simpel is het om te zeggen: wat vervuilt het meest? Wat heeft de meeste CO2-uitstoot? Dat is steenkool en daarna olie en dan gas. Dan gaan we het gebruik daarvan in verhouding belasten."

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen