Nieuws24 mrt '15 07:45

'Geef gemeentes mogelijkheid om oneven auto's te weigeren'

Auteur: Bram van Dijk

Milieudefensie vindt dat gemeentes in Nederland de mogelijkheid moeten krijgen om drastische maatregelen te nemen om luchtvervuiling tegen te gaan, zoals deze week in Parijs.

Nummerbordcontrole in Parijs. Foto: ANP
Nummerbordcontrole in Parijs. Foto: ANP

In Parijs verbood de burgemeester de helft van de auto's om de straat op te gaan. Op maandag mochten alleen auto's met een oneven kenteken de weg op, vandaag alleen de even kentekens.

Maar hier kan dat niet zomaar, zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. "Op dit moment is de Nederlandse regelgeving nog zo dat we een alarmdrempel voor luchtvervuiling die vele malen hoger ligt. Ik hoop dat dat gaat verbeteren maar dat weten we nog niet. En er zijn geen maatregelen van 'we laten de auto's niet rijden'. Er is nauwelijks een noodplan."

Geen burgemeesterbesluit
Een burgemeester mag het niet besluiten tot een autoblokkade op kentekens in Nederland.

Stumpe wil dat de wetgeving hiervoor wordt aangepast. "Ik denk dat ze die mogelijkheid moeten hebben en ik denk vooral dat we mensen moeten waarschuwen. Dat als er heel veel luchtvervuiling is, dat je daar op moet letten. En ik denk dat we veel meer moeten doen om in het algemeen de uitstoot te beperken. Dat doen we nog veel te weinig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen