Nieuws14 jan '14 18:43

Steeds meer drugs onderschept in de Botlek

Auteur: Thijs Baas

Opsporingsdiensten onderscheppen steeds meer drugs in de Rotterdamse haven. Vorig jaar werd 10 ton harddrugs gepakt, het overgrote deel bestond uit cocaïne.

Die 10.000 kilo betekent een record voor de Rotterdamse haven. "Ik kan erover zeggen dat het meer is dan in voorgaande jaren. We zitten nu zo'n beetje op het drievoudige, maar hoeveel dat is van het totaal, daar is lastig wat van te zeggen", zegt Henk de Jong van de Zeehavenpolitie. De dienst werkt samen met de douane en de FIOD in het Hit and Run Cargoteam om zoveel mogelijk drugs te onderscheppen in en rond de haven.

Of er meer drugs richting de haven komen, is niet duidelijk, maar Marijke Kaptein van de FIOD heeft wel de indruk dat de drugsbestrijders steeds meer grip op de smokkel krijgen. "Wij hebben een goede analyse van wat er aankomt, we weten waar we op moeten letten en we hebben hele goede informatiekanalen. We hebben goede banden met het buitenland, dus berichten die er zijn krijgen we binnen en we zijn in staat om die op te volgen. We kunnen geen garanties geven of het gaat stoppen, en dat is jammer."

Andere lading
De drugs worden steeds vaker bij een andere lading gestopt, in een container van een nietsvermoedende eigenaar. Die tactiek werkt volgens Henk de Jong van de Zeehavenpolitie alleen als de drugscriminelen handlangers hebben in de Rotterdamse haven. Mensen die de containers waarin de cocaïne is verstopt aanwijzen, of zelfs de container buiten het zicht van camera's plaatsen.

De Jong probeert die rotte appels er zoveel mogelijk uit te halen. "Het afgelopen jaar hebben we er veertien corrupte havenmedewerkers aangehouden. Ik denk dat dat een forse bijdrage is, maar ik denk niet dat we er daarmee zijn. Mijn stelling is dat er nog steeds corrupte havenmedewerkers zijn. En dat verbaast me niet, want men kan veel geld verdienen aan het faciliteren van het proces."

Lucratief
De smokkel van cocaïne is en blijft dan ook een lucratieve business. 1 kilo onversneden coke is volgens de drugsbestrijders 36 duizend euro waard. En als er 10 duizend kilo cocaïne wordt onderschept in een jaar, zou je wellicht verwachten dat er schaarste ontstaat en de prijs wordt opgedreven. Maar, zegt Kaptein van de FIOD: "Wij hebben geen inzicht in het effect van oppakken van bepaalde hoeveelheden, het van de markt halen en het effect op de prijs."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen