Nieuws4 mrt '15 07:06Aangepast op 4 mrt '15 08:37

Landelijke studenten-actie: meer inspraak

Auteur: Karlijn Meinders

Meer invloed, daar draait het om, vandaag op de landelijke actie-dag van de studenten. Ze willen meer invloed op de universiteit, op het bestuur en op het beleid.

Op universiteiten in het hele land zijn er vandaag bijeenkomsten waar studenten, docenten en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over meer democratie en inspraak van studenten. Tom Hoven, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond LSVB, denkt dat er na de actie een pakket met eisen klaar zal liggen en een plan van aanpak om die te realiseren.

"Er gaat realistisch gepraat worden over de eisen. We willen dat er aan het einde van de dag in elke stad een overzicht ligt van wat er beter kan. Er is vanmiddag ook een docentenbijeenkomst in het Maagdenhuis, waar zij gaan spreken over bijvoorbeeld de mogelijkheid om te staken."

Amsterdam was de aanleiding voor deze landelijke-actie. Volgens Hoven erkent men nu in Nederland de noodzaak. Hij refereerde ook naar de bezetting van het gemeentehuis in Oss eind februari door huishoudhulpen. "Ook in de zorg is er vergelijkbare onvrede. Uiteindelijk gaat het om hetzelfde: dat er te veel gekeken wordt naar het geld en niet meer naar het doel zelf. Meer inspraak van medewerkers kan ervoor zorgen dat de discussie weer gaat over het doel zelf."

Nieuwe wetsvoorstellen
Minister Bussemaker van Onderwijs liet aan BNR weten dat ze hoopt dat er vandaag overal constructieve gesprekken zullen plaatsvinden en zegt al bezig te zijn met nieuwe wetsvoorstellen. "Vanaf volgend jaar krijgen studenten al instemmingsrecht bij de hoofdlijn van de begroting en ik heb wetsvoorstellen in voorbereiding, die ook de positie van de onderwijscommissie en de invloed van studenten bij de benoeming van bestuurders zullen aanpakken."

Gerelateerde artikelen