
Linda Duits, van ReThinkUvA waarin docenten zich verenigd hebben, hoopt dat de politiek en de pers er nog even bij blijven. "Het grootste probleem is nog steeds dat studenten en docenten geen zeggenschap hebben over wat er gebeurt. De druk moet er op blijven. Daar helpt de pers bij. We zien dat er ook wat gebeurt in de politiek, maar ik vrees dat dat na de provinciale statenverkiezingen wel eens zou kunnen inzakken."
Het CvB is met een aantal concessies gekomen, maar die zijn volgens Duits vooral retorisch. "Er is een ommekeer in toon. Aan het begin wilden ze nergens naar luisteren, nu zeggen ze: we willen toch wel meegaan en we vinden het belangrijk dat mensen het gevoel hebben dat er naar ze geluisterd wordt. Maar wij willen niet het gevoel krijgen dat er geluisterd wordt, we willen dát er naar ons geluisterd wordt."
Duits denkt dat wat er nu in de universiteiten gebeurt wel eens een voorbode zou kunnen zijn voor andere sectoren. "Wat je op de universiteiten ziet is dat er een managementlaag tussen is gekomen, waardoor de gemeenschap niet meer het gevoel heeft dat ze mee kan beslissen. Dat zie je bijvoorbeeld ook heel sterk in de zorg, dat rendementsdenken. Ik denk dat er in andere sectoren, waar mensen tegen diezelfde problemen aanlopen, iets soortgelijks kan gaan plaatsvinden."