Nieuws6 mei '14 08:02

Mannen zijn schaars maar onmisbaar op de basisschool

Auteur: Pieter van den Akker

Het aantal mannen in het basisonderwijs daalt. In tien jaar is het percentage mannen van 22,8 naar 15,5 procent gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs.

"Ze geven zelf aan dat daar meerdere redenen voor zijn", zegt Joany Krijt van CNV Onderwijs op BNR. "Een daarvan is dat ze onvoldoende sparringspartners tegenkomen op de scholen zelf. Daar waar jongens al kiezen voor de Pabo en in het onderwijs gaan werken, komen ze tot de conclusie dat - omdat er weinig mannen in het onderwijs werken - er weinig vergelijking is. Ze voelen zich erg alleen."

Een beter salaris en meer carrièremogelijkheden zijn volgens Krijt twee factoren die het mannen aantrekkelijker maken om voor het onderwijs te kiezen. "Maar vanuit CNV Onderwijs zeggen we dat je eigenlijk zou moeten beginnen bij de Pabo's. Die moet je aantrekkelijker maken voor jongens. Want er stromen überhaupt al te weinig jongens in."

Afknappen
"Als ik zie wat de mannen zelf aangeven over wat er zou moeten gebeuren bij de Pabo's zijn er wel degelijk dingen die zouden kunnen", gaat Krijt verder. "Op dit moment is er nog een verplichte kleuterstage. We zien dat mannen over het algemeen veel liever in de bovenbouw werken dan met jonge kinderen. Tijdens de Pabo knappen heel veel mannen al af tijdens hun eerste stage. Dat is jammer. Ze moeten ze vooral gemotiveerd blijven voor het onderwijs, want ze zijn ongelooflijk belangrijk."

Daar zijn twee redenen voor, onderstreept Krijt. "Een daarvan is in de klas zelf. Zowel jongens als meisjes moeten niet alleen juffen in de klas hebben, maar ook meesters. Die gaan anders met de leerlingen om. Dat is goed voor hun ontwikkeling, blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarnaast is het zo dat divers samengestelde teams kwalitatief ook beter zijn. Dat betekent dat teams met mannen en vrouwen beter zijn dan teams met alleen mannen of vrouwen. Ook daarvoor is het belangrijk dat mannen behouden blijven voor het onderwijs."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen