Nieuws17 nov '14 07:55

'Michelinster is niet meer zo belangrijk als vroeger'

Auteur: BNR Webredactie

Grote spanning bij topkoks, want vandaag wordt bekendgemaakt welke restaurants Michelinsterren krijgen. Maar lang niet alle koks streven naar deze erkenning, ontdekte verslaggever Arne Doornebal.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het Amsterdamse restaurant Bak sprak hij chef-kok Benny Trapp. "Ik denk niet dat we dat nodig hebben", zegt Trapp over de ster. "Die is voor heel veel koks nog steeds heel erg belangrijk en het is voor ons ook heel interessant. Alleen komen wij daar nog niet voor in aanmerking."

Oordeel van de leek
Aan culinair journalist Joël Broekaert de vraag hoe belangrijk de ster nog is voor de hedendaagse koks. "Niet onbelangrijk, maar niet meer zo belangrijk als vroeger. Michelin heeft sowieso veel meer concurrentie te dulden. Je hebt bijvoorbeeld de consumentenwaarderingen die de laatste jaren erg zijn opgekomen. Sites als Iens en Trip Advisor waarbij mensen kijken naar wat anderen hebben gezegd."

"Een ster staat voor een bepaalde kwaliteit", vindt Trapp. "Goede reacties op Iens  betekenen dat heel veel mensen het leuk vinden." Het oordeel van een leek tegen het oordeel van een professional: moeten we het zo zien? "Dat is wat Michelin zegt, ja", beaamt de chef.

"Het blijft dat rode gidsje. Ik denk dat restaurants die ene ster krijgen er nog steeds heel blij mee zijn", zegt Broekaert dan.
 

Gerelateerde artikelen