Nieuws17 nov '14 12:37Aangepast op 17 nov '14 13:27

Deze restaurants koken de sterren van de hemel

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn in Nederland drie tweesterrenrestaurants bij gekomen. Dat maakte Michelin maandag in Maastricht bekend, waar de sterren werden uitgedeeld. Het gaat om Librije's zusje in Amsterdam, 't Nonnetje in Harderwijk en Lindehof in Nuenen.

Drie sterren
Het aantal restaurants met drie sterren is hetzelfde gebleven. Dat zijn er nog steeds twee: De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen.

Eerste ster
Vijf restaurants hebben maandag in Maastricht een eerste Michelinster gekregen:

79 zaken met 1 ster
Het aantal zaken met één ster komt daarmee in Nederland op 79, er zijn 19 tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. In totaal zijn er dus honderd zaken met een of meer Michelinsterren, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. "Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten'', zei hij. "Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.'' Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Gerelateerde artikelen