Nieuws24 sep '13 15:30Aangepast op 26 sep '13 19:17

Gebrek aan politiek leiderschap schaadt economie en ondernemerschap

Auteur: Thijs Baas

TNS Nipo heeft in opdracht van BNR Nieuwsradio onderzocht wat de vijftien belangrijkste knelpunten zijn voor ondernemer. We behandelen ze deze week allemaal en, belangrijker nog, we zoeken er de oplossingen bij.

Vandaag is het knelpunt het gebrek aan politiek leiderschap dat ondernemers ervaren, nummer vijf op de ranglijst: Het kabinet mist een visie en toont zich niet bepaald daadkrachtig. Ondernemers vinden dat een groot probleem, blijkt uit het BNR-onderzoek, ze zeggen dat het schadelijk is voor de economie.

Bewegwijzering
Maar geen nood. Wegenbouwer Barend van Kessel uit Geldermalsen weet de weg uit dit moeras. "Als de politiek voor de komende tien jaar de bewegwijzering plaatst, dan leggen wij de weg ernaartoe, en dan kan de rest van Nederland volgen", vertaalt hij het algemene probleem naar zijn eigen sector. Het komt misschien niet alleen door het ontbreken van politiek leiderschap, maar het gaat in de bouw en de wegenbouw niet goed. Dat is niet alleen te wijten aan de politiek, beaamt Van Kessel. "Maar de politiek heeft uiteindelijk wel middelen in handen om dingen in gang te zetten."

Het is immers wel degelijk aan de politiek om leiderschap te tonen; laten zien aan de mensen waar we naar toe moeten en willen, wat hun visie is en wat hun kracht is en waar de komende jaren het verdienmodel licht. Je merkt gewoon dat men gezien de situatie continu aan het bijsturen is. Dat is op zich goed, maar het geeft de mensen ook het gevoel dat we er nog niet zijn. Dan krijg je telkens weer wat nieuws te horen, heel gefragmenteerd."

Krachtenveld
Onno Ruding, in de jaren '80 minister van Financiën voor het CDA, ziet het probleem vooral in de versplintering van het politieke landschap. "Het politiek leiderschap was er dertig jaar geleden wel meer dan nu, maar het is te gemakkelijk om te zeggen dat politici toen beter waren. Het politieke krachtenveld is zo verbrokkeld geraakt, doordat er veel meer partijen zijn en vooral twee nogal extreme partijen die zo veel stemmen hebben en eigenlijk niet mee willen doen met het beleid van de middenpartijen."

Het vertrouwen staat onder druk, wil Ruding maar zeggen: te veel wisselende coalities en te veel verkiezingen. "Ik denk dat de politici daar niet zo veel aan kunnen doen. Het zijn de kiezers die het probleem hebben gecreëerd. En ondernemers zijn er het slachtoffer van. Dat is wel waar: d kritiek dat er te weinig aandacht is voor het belang van ondernemers, zoals regelgeving en belastingdruk waar ondernemers veel last van hebben is een heel erg probleem. belangstelling is voor ondernemers, dat is een heel ernstig probleem, alleen ik denk dat je met dat verbrokkelde politieke krachtenveld als politicus niet zo veel aan kunt doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen