Nieuws12 dec '14 19:08

Asscher komt met betere wet tegen schijnconstructies

Auteur: BNR Webredactie

Schijnconstructies met vooral Oost-Europese werknemers worden aangepakt. Een nieuwe wet van minister Asscher van Sociale Zaken moet ervoor zorgen dat de rechten van die werknemers beter worden.

Het wetsvoorstel is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. Asscher wil met zijn wet voorkomen dat bedrijven Oost-Europese werknemers onder het minimumloon betalen. Onder meer in de tuinbouw, de bouw en het transport komt dat veel voor.

Asscher: "Met deze wet trekken we het net om sjoemelaars strakker aan. Er staan voor iedereen grote belangen op het spel. In eerdere fases hadden we nog niet goed omschreven wat bonafide bedrijven kunnen doen om niet verwijtbaar te zijn. Nu hebben we dat wel."

De bonafide werkgevers zijn blij met de wet, zegt Henk Klein Poelhuis: "Dit is voor de aannemersfederaties een historisch moment en een belangrijke stap om de bouwsector weer schoon te maken."

Met de nieuwe wet kunnen de vakbonden malafide werkgevers eindelijk aanpakken, zegt Egon Groen van FNV Transport en Logistiek. "Deze wet geeft ons een instrument in handen om opdrachtgevers juridisch aan te pakken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen