Nieuws21 mei '15 13:40

Jeugdzorgorganisaties: verplichte zorg kwetsbare jongeren boven de 18

Auteur: Karlijn Meinders

De overheid ziet niks in het plan om kwetsbare jongeren na hun 18e te kunnen verplichten tot zorg. Vanuit de sector zelf wordt verontwaardigd gereageerd: er wordt totaal geen onderscheid gemaakt door de overheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jongeren die onder de kinderbescherming vallen mogen na hun achtiende zelf beslissen of ze nog zorg nodig hebben. Omdat dat vaak mis gaat, moeten ze vanaf hun zestiende samen met hulpverleners kijken of ze op eigen benen kunnen staan, vindt Kinderombudsman Marc Duallaert.

Maar de ministeries van Volksgezondheid  en Veiligheid en Justitie zien niks in dat plan. Marjan Boertjes, directeur van het expertisecentrum van de William Schrikker Groep, schaart zich achter de Kinderombudsman. "Ik vind het heel erg kwalijk dat de overheid dit zo ziet. Ze kijken naar jeugdzorg in het algemeen, zonder onderscheid te maken tussen de verschillende groepen daarbinnen. Maar wij zien het in bepaalde groepen heel vaak misgaan."

Risicogroep
Boertjes zegt dat de doelgroep met een lager IQ en verminderde vaardigheden hier de dupe van is. "Deze groep wordt slecht gezien door de overheid. Het probleem is dat deze kinderen in een twijfelgebied zitten. Hun capaciteit is te gering om het zelfstandig te redden, maar de situatie is niet ernstig genoeg om curatele aan te vragen waarbij je iemand deels onbekwaam maakt en wel hulpverlening kan verplichten."

Kwetsbare leeftijd
Jeugdzorg- en gehandicaptenzorginstellingen kunnen zorg blijven bieden aan deze groep, ook na de leeftijd van achttien, maar dat is niet altijd makkelijk. "Het is een leeftijd waarop kinderen graag willen bewijzen dat ze het heus zelf wel kunnen, dat ze niet anders zijn. We zien daardoor erg veel problemen ontstaan. Meisjes zijn kwetsbaar voor de prostitutie en loverboys, jongens komen op straat terecht en komen in aanraking met de verkeerde mensen. Vaak zien we ze weer terug met een kind en komen ze via die weg weer in de hulpverlening terecht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen