Nieuws22 jan '15 11:47

De slag om Donetsk: aanslag op bus, strijd om vliegveld

Auteur: Bram van Dijk

Terwijl het stof van vredesbesprekingen nog niet was gaan liggen, laaide het geweld vannacht en vanochtend op in de Oost-Oerkraïense stad Donetsk. In totaal kwamen er zeker 15 mensen om het leven.

Restanten van huizen in Donetsk. EPA
Restanten van huizen in Donetsk. EPA

Door artilleriebeschietingen zijn vanmorgen burgers om het leven gekomen. Een trolleybus en een auto werden geraakt door een of meerdere mortiergranaten. Pro-Russische separatisten in de stad verklaarden dat negen mensen dodelijk werden getroffen en negen mensen gewond raakten.

<p> <strong>Luchthaven</strong> <br/>Ook op de luchthaven van de stad is afgelopen nacht fel gevochten, met minstens zes dode Oekraïense militairen als gevolg. Het leger liet weten dat het zich heeft teruggetrokken uit de terminal, waar de afgelopen acht maanden om is gestreden. Het leger zou nog wel andere delen van het kapotgeschoten vliegveld in handen hebben.</p> <p align="left"> <strong>Verklaring voor terugtrekken wapens <br/></strong>De avond voor de beschieting pleitten Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland nog in een gezamenlijke verklaring voor het terugtrekken van alle zware wapens uit het oorlogsgebied. Daar lijkt voorlopig nog niets van terecht te zijn gekomen. De strijdende partijen maakten al eerder afspraken om het geweld te beëindigen, maar die werden consequent geschonden.</p> <p> <strong>Gevoelige nederlaag <br/></strong>Redacteur en Oost-Europa-commentator Geert Jan Hahn volgt de situatie op de voet. Het verliezen van het vliegveld is een gevoelige nederlaag. "Ten eerste is het vliegveld van symbolische waarde. 'Ons Stalingrad' koppen de Oekraïense media. Er is acht maanden om gevochten, langer dan die Slag bij Stalingrad uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn honderden doden om gevallen. En het vliegveld markeert ook een grens tussen Oekraïens land en het land dat door de separatisten is opgeëist."</p> <p>Daarmee heeft het vliegveld een strategische en militaire waarde. </p> <p>  </p> <p>  </p> <p>Met het innemen van het vliegveld schenden de separatisten direct de afspraken die gisteren in Berlijn werden gemaakt. "Het vliegveld zou in de zogeheten bufferzone liggen, omdat beide partijen hun legers 15 kilometer zouden terugtrekken. Maar goed, de separatisten zaten in Berlijn niet aan tafel. De Russen blijven roepen dat ze niets met de separatisten te maken hebben, waardoor zij gewoon hun gang blijven gaan."</p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen