Nieuws22 okt '15 11:48

Verhofstadt: 'Europa heeft geen vluchtelingenbeleid'

Auteur: Bas van Setten

"Europa is ziek", zegt voormalig premier van België en europarlementariër voor de liberalen Guy Verhofstadt tegen BNR. We zijn volgens hem geen eenheid en dat is één van de redenen dat we nu niet met de huidige vluchtelingencrisis kunnen omgaan.

ANP
ANP

"Europa heeft jarenlang weggekeken tijdens het conflict in Syrië. We dachten dat het probleem buiten onze grenzen zou blijven, maar we hadden het mis. De oplossing is een gemeenschappelijke controle van de buitengrenzen. Elk lidstaat schuift zijn probleem nu weg naar een ander lidstaat", zegt Verhofstadt.

 

Dublin
Het Europees asielbeleid wordt bepaald door het beginsel van Dublin. Daarin staat dat alle last liggen bij het eerste land dat de vluchtelingen bereiken wanneer ze in Europa aankomen, zoals Griekenland en Italië.

Maar dat beginsel wordt door die landen niet nageleefd, zegt Verhofstadt, verwijzend naar de wijze waarop zij vluchtelingen doorsturen naar de rest van Europa. "Dus een gemeenschappelijk Europees asiel- en immigratiebeleid bestaat niet."  

In de modder
"Als ik de beelden op televisie zie, revolteer ik. Kinderen en baby's liggen in de modder. Ze worden niet beschermd en krijgen niet eens de minste opvang. Wij leven in één van de rijkste delen van de wereld, we hebben de mensenrechten uitgevonden, we zijn zogezegd cultureel hoogstaand, en wij zijn de bakermat van de democratie, maar we zijn niet in staat dit probleem op te lossen", zegt Verhofstadt.

De oud-premier reageert ook op de PVV en Marine le Pen. "Je lost de vluchtelingenproblematiek niet op door je terug te trekken achter je nationale grenzen. Dat is een grote leugen. En als die leugen niet lek wordt geprikt, dan blijft het leven en krijgt het draagvlak. De werkelijke oplossing voor dit probleem is een stap voorwaarts naar een kleine, efficiënte en goedbestuurde Europese Unie."

Die stap durven de nationale leiders niet te maken omdat ze bang zijn hun soevereiniteit te verliezen, zegt Verhofstadt: "Maar die leiders snappen niet dat in de wereld van morgen die soevereiniteit enkel en alleen herwonnen kan worden wanneer we daar gezamenlijk aan werken."   


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen