Nieuws18 nov '15 13:43

Reacties uit de Kamer op het gasbesluit

Auteur: Judith Laanen

De Groningse gaskraan moet nog verder dicht. De Raad van State heeft als hoogste bestuursrechter een streep gezet door het beleid van minister Kamp. In de Tweede Kamer voelt de oppositie zich bevestigd.

Slecht nieuws voor Kamp, beaamt ook politiek verslaggever Laurens Boven. "Dat is niet niks, als de Raad van State een minister op de vingers tikt en een besluit vernietigd. Dat gebeurt niet vaak."

Een reactie van Kamp zelf wordt later vanmiddag verwacht. Boven: "De minister is bezig met een nieuw besluit voor komend jaar. Dat de gaskraan verder dicht moet weet iedereen wel in Den Haag, maar Kamp wijst daarbij altijd veel op onderzoeken die moeten gedaan worden. Ook voor komend jaar zit er een nieuw onderzoek in de pijplijn. Dat zal ook wel een lagere winning betekenen dan tot nu toe de bedoeling is."

Volgens Boven is het extra pijnlijk voor Kamp, omdat de Raad van State erop wees dat Kamp niet genoeg onderzoek doet, terwijl hij al zoveel onderzoekt.

Reacties uit de Tweede Kamer
 

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks): "Deze uitspraak bevat precies dezelfde argumenten die GroenLinks bij herhaling in debatten gebruikt heeft. Wij gaan ervan uit dat minister Kamp nu ook schoorvoetend deze argumenten erbij zal betrekken zodat hij absoluut veel lager uit zal moeten komen in zijn volgende gasbesluit."

Dat betekent dat er snel een debat moet komen, zegt Boven, een debat dat de ChristenUnie ook graag wil, hoorde Boven. Met deze uitspraak vindt de ChristenUnie het belangrijk dat debat eerder komt, zodat besluit van de Raad van State betrokken kan worden bij de hoeveelheid gas die volgend jaar gewonnen gaat worden.

D66 meent dat het heel vervelend is dat de rechter eraan te pas moet komen om dit kabinet te dwingen tot een verantwoord klimaat- en energiebeleid. De SP noemt de uitspraak een "blamage", laat de partij aan Boven weten. "Het staat de minister vrij met eigen winningsbesluit te komen, maar je bent duidelijk niet op de goede weg als je in het verleden al een paar keer bakzeil gehaald hebt bij de bestuursrechter", zegt Eric Smaling (SP).

De VVD laat weten dat de uitspraak overeen komt met gezamenlijk streven met een nieuw gasbesluit te komen. "Dat wordt een heel nieuw systeem van meten en winnen", zegt Boven. "De VVD benadert dat aspect van het vonnis."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen