Nieuws25 aug '15 17:56

Hongarije en Italië: meer EU-hulp nodig bij opvang vluchtelingenstroom

Auteur: Karlijn Meinders

Hun noodkreten volgen na de oproep van Bondskanselier Merkel en president Hollande om een EU-breed asielbeleid op te zetten. Meer dan 100.000 vluchtelingen kwamen afgelopen maand in Europa aan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Meer dan 100.000 vluchtelingen kwamen afgelopen maand in Europa aan. Sommige landen kunnen de stroom simpelweg niet meer aan. Zoals Hongarije, vertelt Europa-verslaggever Anke Truijen. "Het land wil meer geld voor de opvang en is het er onder andere niet mee eens dat vluchtelingen uit andere Europese landen terug worden gestuurd naar Hongarije omdat ze daar geregistreerd moeten worden. Ondertussen bouwt het land tegen de zin van de EU een omstreden dikke muur aan de grens van 175 kilometer om de vluchtelingen tegen te houden. Ook Italië zegt: we kunnen niet al die asiel-aanvragen hier afhandelen, of er moet meer opvang komen in Noord-Afrika."

Druk neemt toe
Het is de zoveelste keer dat landen aangeven de stroom niet aan te kunnen, maar de politieke en maatschappelijke druk groeit, vertelt Truijen "Helemaal na de zomer. Toen mislukte een plan om verplichte quota in te stellen. Het probleem is er natuurlijk nog steeds en je merkt dat Hollande en Merkel het weer terug op de agenda proberen te krijgen. Duitsland is daarin toch wel de kartrekker, ook omdat zij in Europa de meeste vluchtelingen opvangen. Syriërs sturen ze daar ook niet meer terug, die aanvragen handelen ze allemaal in Duitsland zelf af."

Noodopvang
Plannen van de commissie om verplichte opvang te regelen zijn gestrand, maar Berlijn wil dat dat toch nog gebeurt, vertelt Truijen. "In ieder geval als noodopvang. Eind dit jaar zal de commissie ook met een plan hiervoor komen. Op de korte termijn moeten er meer registratiecentra komen waar Europese ambtenaren kijken welke vluchtelingen meteen hup nodig hebben en welke terug moeten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor asielzoekers uit de Balkan-landen die op zoek zijn naar werk, die zouden in principe teruggestuurd moeten worden."

Onrust Duitsland
Ondertussen uiten op verschillende plekken in Duitsland mensen hun agressie tegen het vluchtelingenbeleid. Er zijn rellen en een opvangcentrum werd in brand gestoken. Volgens Willem Melching, historicus en Duitsland-specialist van de Universiteit van Amsterdam, is de agressie niet zozeer gericht tegen de vluchtelingen, maar eerder tegen de Duitse politici.

"Ze hebben geen vertrouwen meer in hun eigen politici. Dat zie je in Duitsland met name in de oude DDR. Ook bewegingen als de neo-nazi's zien er wel brood in en sluiten zich bij de rellen aan. Maar de meeste mensen staan helemaal niet onwelwillend tegenover hulpbehoevende mensen. Het probleem is alleen dat er geen einde in zicht is. Duitsland heeft dit jaar al 800.000 vluchtelingen opgevangen, twee keer zoveel als vorig jaar."

Gerelateerde artikelen