Nieuws11 nov '14 14:27

'Er moeten unisekse schooltoiletten komen voor transgender jongeren'

Auteur: BNR Webredactie

Er moeten unisekse toiletten komen op middelbare scholen, zodat transgender jongeren niet hoeven te kiezen. Daarvoor pleiten homo-belangenorganisaties. Sommige jongeren die worstelen met hun sekse hebben grote moeite met een toiletbezoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit onderzoek in Nieuw Zeeland blijkt dat ongeveer 1 op de 100 jongeren transgender is. Ben je transgender, dan voel je je niet thuis in het lichaam waarin je geboren bent. Het kan zijn dat je als jongen je een meisje voelt, of als meisje een jongen. En dat kan moeilijke situaties opleveren, bijvoorbeeld op school. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat een kwart van de transgender jongeren daar negatieve reacties krijgt. En driekwart van de jongeren kampt met psychische problemen.

Toiletbezoek
Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland legt uit waarom nou juist een toiletbezoek op school zo lastig kan zijn.


 

Maar niet alleen een toiletbezoek levert problemen op. Ook kleedkamers bij gym, zijn óf voor jongens óf voor meisjes. BNR-redacteur Laura Gremmee sprak met Laurens, transgender en 18 jaar.


 

Schooladministratie
Iets anders is de schooladministratie. Je kan vanaf je 16e daarin je geslacht wijzigen, niet eerder. Vaak wordt op school gewerkt met jongens- en meisjes-groepjes, bijvoorbeeld bij gym, en dus kan ook dat heel vervelend zijn. Daarnaast begrijpen niet alleen leeftijdsgenoten je vaak niet, leraren soms ook niet. Sommige laten dat zelf duidelijk merken. Er komt dus heel wat op je af als je transgender bent.

"Bij mij op school zijn er al genderneutrale toiletten", vertelt Laurens. "Maar dat is nog niet overal zo. Dan ligt het ook heel erg aan hoe andere leerlingen erover denken."


 

Schers vindt dat één genderneutrale toilet niet genoeg is. Die krijgt dan al snel de stempel 'transgender-wc'. Kleedkamers zijn misschien nog wel moeilijker aan te pakken.


 

Uiteindelijk is het vooral belangrijk scholen en docenten goed voor te lichten. Toen Laurens uit de kast kwam hebben alle leraren een speciale voorlichting gehad waarin ze hoorden hoe ze het beste om konden gaan met de verandering. Dat werkte volgens hem erg goed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen