Nieuws4 nov '11 11:01Aangepast op 4 nov '11 14:36

Fietsers en skelters op de snelweg [slideshow] [video]

Auteur: Pieter van den Akker

Geen auto's en motoren, maar fietsers en skelters op de snelweg. Vrijdag is het op de kop af 38 jaar geleden dat Nederland haar eerste autoloze zondag had.

"We zullen ons blijvend moeten instellen op een levensgedrag met een zuiniger gebruik van grondstoffen en energie", sprak premier Joop den Uyl Nederland toe.

Den Uyl ging in op de aanleiding van de autoloze zondag op 4 november 1973: de oliecrisis. Die vloeide voort uit het rapport Grenzen aan de Groei van de Club van Rome.

In de Club van Rome zaten Europese wetenschappers die de alarmerende boodschap brachten dat de natuurlijke grondstoffen snel op zouden zijn. Gevolg was dat de olieproducerende landen de benzineprijzen verhoogden. De benzine ging op de bon, zo is ook te zien in het bovenstaande filmpje.

Jom Kipoeroorlog
De autoloze zondag vond plaats na de olieboycot van de Arabische landen tegen de VS en Nederland. Nadat Syrië en Egypte Israël hadden aangevallen en de Jom Kipoeroorlog was begonnen, besloot Nederland in het diepste geheim wapens en munitie aan Israël te geven. Voor de Arabische landen reden genoeg geen olie meer te verstrekken.

Gerelateerde artikelen