Nieuws11 mei '11 13:57Aangepast op 11 mei '11 14:14

Oudere fietsers vallen vaker, harder

Auteur: Edme Koorstra

Het aantal verkeersgewonden onder oudere fietsers neemt hard toe. Waar het aantal verkeersdoden al jaren terugloopt, stijgt het aantal verkeersgewonden met 5 procent naar 18.600. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Melanie Schultz van Infrastructuur vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het aantal gewonden bij ongevallen zonder dat daar een motorvoertuig bij betrokken was, was in 2009 voor het eerst groter dan waar wel een auto, motor of bus in de buurt was. De toename bij fietsers komt voornamelijk door valpartijen van oudere fietsers. Ongeveer 85 procent van de ernstig gewonden onder fietsers zijn zogeheten enkelvoudige ongevallen, waarbij geen sprake is van een aanrijding. De helft van deze gewonden is vijftig jaar of ouder.
Actieplan aangepast op ouderen
Schultz heeft samen met overheden en maatschappelijke organisaties een tweejarig actieplan voor verkeersveiligheid aangepast vanwege de recente ontwikkeling met verkeersslachtoffers onder ouderen. Zo komt er onder meer een uniforme basis- en opfriscursus voor gebruikers van scootmobielen. Ook wordt er een proef gestart in samenwerking met zorginstellingen waarbij ouderen individueel mobiliteitsadvies krijgen. Verder wil de minister verkeersveiligheid onder oudere fietsers beter stimuleren.
Verkeersdoden
In 2010 vielen er in totaal 640 doden in het verkeer. Dat is 11 procent minder dan in 2009. Het kabinet wil het aantal verkeersdoden terugbrengen naar vijfhonderd in 2020. De ANWB streeft naar een halvering van het aantal slachtoffers.
De bond presenteerde woensdag een tienpuntenplan dat moet bijdragen aan verdere afname van het aantal verkeersdoden. De bond denkt dat vooral te bereiken door onveilige plekken op provinciale wegen te bestrijden omdat daar veel verkeersslachtoffers vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen