Nieuws20 jul '15 07:58Aangepast op 18 okt '16 17:24

Gilde doet bod op TenCate

Auteur: Karlijn Meinders

TenCate heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. Dat maakte de beursgenoteerde fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras bekend.

Gilde en zijn partners Parcom en ABN Amro Participaties hebben in totaal 675 miljoen euro over voor TenCate. Ze bieden aandeelhouders een prijs van 24,60 euro per aandeel, wat bijna 27 procent meer is dan de slotkoers van vrijdag.

Groot drama
Beursanalist Corné van Zeijl van Actiam vertelt dat het de afgelopen jaren één groot drama is geweest voor de aandeelhouders van TenCate. "Je hoopt altijd dat een bedrijf het dan zelf kan oplossen, maar dat is niet gebeurd. De CEO, Loek de Vries, is daar heel bepalend in geweest. Toevallig heeft hij recent laten weten te willen terugtreden in 2016 en ik denk dat het één en ander wel met elkaar te maken heeft."

Geen gevolgen
Aandeelhouders met een belang van 16 procent hebben hun steun aan het bod al uitgesproken. Ook het bestuur van TenCate staat achter de overname, die niets aan de identiteit van het bedrijf zou veranderen. De transactie heeft volgens de betrokken partijen ook geen gevolgen voor de werkgelegenheid en de arbeidsvoorwaarden bij TenCate. Van Zeijl verwacht wel dat er hardere doelstellingen worden neergezet. "Maar ik verwacht niet dat de schulden op zullen lopen, wat je bij veel private equity wel ziet."

Voordelen
Volgens bestuursvoorzitter Loek de Vries, die nog niet op zender wilde reageren, profiteren werknemers en klanten van de langetermijnvisie van de investeerders. Die staan volgens hem achter de strategie van het bedrijf en zullen nieuwe investeringen ondersteunen. Aandeelhouders krijgen volgens De Vries bovendien een eerlijke prijs voor hun stukken. Hij zal een deel van het bedrag dat hij als aandeelhouder ontvangt investeren in het bedrijf. Het bod wordt naar verwachting in september of oktober verder uitgewerkt en gelanceerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen