Nieuws5 mrt '15 16:31Aangepast op 5 mrt '15 17:05

Opstelten in de problemen en gaat weer zoeken

Auteur: Bram van Dijk

De deal die Fred Teeven met de drugsbaron sloot hangt nu als een molensteen om de nek van minister Opstelten. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen vanavond nog een debat, maar de oppositie wil een paar dagen wachten.

Nieuwsuur meldde gisterenavond dat het bedrag dat aan Cees H. overgemaakt is, miljoenen guldens hoger ligt dan eerder gemeld. Ook zouden er wel degelijk bonnetjes zijn. Opstelten stuurde gisteren in een verklaring dat hij de Kamer niet verkeerd had ingelicht, maar hij doet nu toch opnieuw onderzoek.

"Nadat ik gisteren de uitzending heb gekeken heb ik een zoekopdracht gegeven aan het Openbaar Ministerie en het departement. Maar daar heb ik nog geen uitslag op gekregen", zei Opstelten vandaag. Als minister van Veiligheid en Justitie is hij verantwoordelijk voor de deal van 15 jaar geleden. Ook riep Opstelten op dat het 'plezierig' zou zijn als 'diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt'.

"Die bonnetjes worden niet weggegeven en volgens Nieuwsuur komen die bonnetjes gewoon van het ministerie en het OM zelf af", zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

Kamer laaiend
De Kamer is in roering en wil snel een debat. Jeroen Stans: "En het is ongekend wat er nu gebeurt. Het is de wereld op z'n kop. Het zijn VVD en de PvdA, de coalitiepartijen, die vandaag nog een debat willen. Dit tot woede van de oppositie, die wil dinsdag pas het debat."

Want eerst moeten er meer feiten op tafel komen, zegt SP-Kamerlid Van Nispen. "Ik snap heel goed dat het de coalitie goed uitkomt om het debat vanavond te voeren. Dat kan ik niet anders noemen dan politieke spelletjes."

Verkiezingsretoriek
De reden dat de Kamer zo hard botst voor het zoeken van een datum is de naderende verkiezingen op 18 maart. "De VVD en de PvdA willen deze hele affaire zo rap mogelijk achter hen laten. Bij het wachten tot dinsdag is Opstelten nog dagen lang laten bungelen, zo kort voor de verkiezingen. En de oppositie wil het wel een beetje rekken."

Of het debat er vanavond nog komt, wordt vanavond bepaald. Hoe dan ook: "De minister is wel in grote problemen op dit moment", aldus Stans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen