Nieuws4 aug '15 13:20Aangepast op 4 aug '15 16:09

'Dit soort kranen hoort op vaste grond te staan'

Auteur: Karlijn Meinders

De plaats delict van het hijskraan-ongeluk in Alphen aan den Rijn wordt vrijgegeven. Ondertussen speculeren specialisten over de fouten die gemaakt kunnen zijn en zijn de eerste gesprekken met verzekeraars begonnen.

Verslaggever Martijn de Rijk is ter plekke, waar hij sprak met Tom Koot van brandweer Hollands Midden. Koot vertelt dat de politie de plek van het ongeval overdraagt aan de gemeente. "Plaats delict is een ambtelijke term voor: er mag niemand in of uit. Maar die status is opgeheven. Vanuit de politie is daar geen noodzaak meer voor. De gemeente kan er nu voor kiezen om hekken te plaatsen of particuliere beveiliging neer te zetten."

Kritiek
Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn, liet weten onder de indruk te zijn van wat ze vandaag heeft gezien en gehoord op de rampplek. Ze sprak onder andere met gedupeerde ondernemers. Er waren vanuit de pers met name kritische vragen over de betrokkenheid van het bouwbedrijf Maurik bij de komende opruimwerkzaamheden, vertelt De Rijk.

Verzekering
Rudi Buis van het verbond van verzekeraars, vertelt dat er nu een onderzoek wordt gestart om te kijken wie de fout heeft gemaakt. "Want dat er een fout is gemaakt, is duidelijk. Dit soort schade is in principe verzekerd. Er zijn een aantal partijen die aansprakelijk zouden kunnen zijn. Dat is de opdrachtgever, de uitvoerder en de aannemer. Nu moet eerst uit onderzoek blijken wie verantwoordelijk gehouden kan worden."

Onderdak
In situaties als deze worden betrokken bewoners direct geholpen, vertelt Buis. "Stichting Salvage is dan ter plaatse , ook bijvoorbeeld in het geval van een woningbrand. Ze waren er gisteravond al en zijn in gesprek met de bewoners en helpen om te kijken welke verzekeringen ze hebben en hoe de schade verder afgehandeld kan worden. De gemeente zorgt zolang voor onderdak."

Zwenkwerk
Kraanspecialist Richard Krabbedam wil voorop stellen dat de gebruikte mobiele kranen worden gebouwd voor hijsen op een stevige vaste ondergrond. "Men heeft in dit geval waarschijnlijk geen rekening gehouden met het horizontaal houden van de pontons. Als je zo'n zware last verplaatst van de ene naar de andere kant, blijft zo'n platform niet recht. Dat moet je van te voren goed doorrekenen. Het zou mij niets verbazen als hierdoor uiteindelijk het zwenkwerk van de achterste kraan het heeft begeven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen