Nieuws4 aug '15 06:42Aangepast op 4 aug '15 13:27

Geen dodelijke slachtoffers in Alphen aan den Rijn

Auteur: Karlijn Meinders

De inwoners van Alphen aan den Rijn komen met de schrik vrij na het hijskraan-ongeluk van gister. Al zijn enkele tientallen mensen wel hun huis kwijt. Volgens hoogleraar Frans Bijlaard hadden de bewoners geëvacueerd moeten zijn.

Verslaggever Harmen van der Veen was gister aanwezig bij de persconferentie in het stadhuis van Alphen aan den Rijn. Hij vertelt wat er precies is gebeurd. "Om tien over vier in de middag staan veel Alphenaren midden in de stad met hun telefoontjes te filmen hoe een loodzwaar brugdeel behoedzaam in de nieuwe brug wordt getakeld. En dan gaat het mis. Twee hijskranen vallen, met het brugdeel, bovenop enkele huizen aan de oever van de Rijn. Even leek er sprake te zijn van dodelijke slachtoffers, maar gelukkig werd later op de avond verklaard dat er geen gewonden zijn gevallen."

Opluchting
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn, werd vanmorgen met een voorzichtig gevoel van opluchting wakker. "Iedereen die de beelden heeft gezien hield het niet voor mogelijk dat daar geen slachtoffers bij gevallen zijn. Tot ons grote geluk konden we gisteren bekend maken dat er geen gewonden zijn aangetroffen en dat er geen mensen meer worden vermist."

Veiligheid
Vanmorgen zal het beleidsteam van Alphen bijeen komen om te bespreken wat er nu moet gebeuren.

Noodopvang
Vannacht sliepen tientallen mensen in een hotel, omdat hun huis te erg beschadigd was. "Dat zorgt natuurlijk voor veel ellende en soms ook emotionele schade. De mensen die echt hun huis niet meer in kunnen spreken we later vandaag individueel, om te kijken hoe het nu verder moet."

Verantwoording
De Officier van justitie meldde gister dat drie personen zich in verband met het ongeval bij de politie hebben gemeld. "Daar zijn we erg blij mee. We hebben hen als verdachten aangemerkt. Daarmee hebben deze personen het recht om niet te antwoorden en het recht op een advocaat." Verder onderzoek moet uitwijzen wie de uiteindelijke verantwoordelijke is voor het ongeluk en waarom het mis is gegaan.

Vooraf evacueren
Frans Bijlaard, hoogleraar staalconstructies aan de TU Delft, vindt het ongeval een treurige zaak en "De bewoners zijn aanwezig geweest. Dat betekent dat er geen rekening is gehouden met mogelijke calamiteiten. Je kunt uittekenen waar die kraan terecht zou komen als het misgaat. Die mensen hadden geëvacueerd moeten zijn, voor dat deze operatie had plaatsgevonden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen