Nieuws4 aug '15 16:43Aangepast op 4 aug '15 17:14

Spies: Situatie Alphen aan den Rijn nog niet stabiel

Auteur: Judith Laanen

De situatie na het kraanongeluk van gisteren bij de Julianabrug in Alphen aan den Rijn is nog niet stabiel. Rondom de pontons is nog beweging. Uit voorzorg is één extra woning op de kade ontruimd.

Dat zei burgemeester Liesbeth Spies zojuist op een persconferentie.

Er kan nog niet terug geschaald worden naar een lager GRIP-niveau. Ook kan het gebied waar de noodverordening van kracht is nog niet kleiner gemaakt worden. Op de hoek van de kade is één extra woning ontruimd vanwege de instabiliteit van de pontons, en de schade die de kade al heeft opgelopen. Wanneer er terug geschaald kan worden, is niet bekend.

Vanavond is er een bijeenkomst met direct getroffenen en mensen die nog niet terug kunnen naar hun woning. In totaal zijn nu vijftien woningen zijn in het getroffen gebied ontruimd.

Burgemeester Spies: "Vanmorgen hebben we als college een bezoek gebracht aan de getroffen plek. Als je die beelden ziet en tot je door laat dringen realiseer je je eens temeer hoe groot dit ongeluk is. De ravage is enorm, stofdampen komen je neus in. Je realiseert je hoeveel krachten daar vrij zijn gekomen. Het is heel indringend te realiseren hoe bijzonder het is dat er geen slachtoffers en geen gewonden zijn gevallen."

Verdachten niet meer verdacht
Nu blijkt dat er geen doden zijn gevallen, zijn de drie personen die gisteren als verdachten waren aangemerkt in verband met het ongeval niet meer verdacht, zei persofficier van justitie Richard Joesoef Djamil. Hij wil niet zeggen wie de drie ex-verdachten zijn. Op dit moment worden er geen verdachten gehoord.

Het openbaar ministerie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doen nu alle drie onderzoek naar het ongeval. De uitkomsten van die onderzoeken wil burgemeester Spies afwachten voordat ze "de onderzoekers nu al antwoorden in de mond legt."

De bergingswerkzaamheden worden tegelijk met het strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd. Er wordt nu gekeken of er een overtreding van de arbowet heeft plaatsgevonden, en wie er aansprakelijk is voor het ongeluk. Vanwege de complexiteit van het onderzoek kan het maanden duren voordat er uitsluitsel is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen