Nieuws30 dec '14 06:43

Piloten willen beter tracking-systeem

Auteur: Marjan van den Berg

Er moet een wereldwijd systeem komen om vliegtuigen te traceren, ook als ze op de zeebodem liggen. Daarvoor pleit pilotenvakbond VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers). Het nog altijd vermiste toestel van AirAsia is het tweede vliegtuig in een jaar tijd dat spoorloos verdwenen is boven zee.

Foto: ANP/EPA
Foto: ANP/EPA

“Op zich is er wel een technologie in een vliegtuig om het te traceren; het probleem zit hem erin op het moment dat het onder water is gekomen. En zoals u weet, bestaat de wereld voor tweederde uit water, dus is er een grote kans dat een vliegtuig in water terechtkomt, ondanks het feit dat de meeste vliegbewegingen boven land zijn”, zegt Arthur van den Hudding, vice-voorzitter van de VNV.

Een bijkomend probleem is dat zwarte dozen tot ongeveer 30 dagen na een crash een signaal uitzenden en daarna niet meer.

Van den Hudding: “Het zou toch mogelijk moeten zijn dat er ook onder water een communicatiemiddel ontstaat dat in ieder geval voor langere tijd traceerbaar is. Want de 30 dagen zoektermijn die er is op basis van het huidige signaal blijkt in ieder geval te kort.”

Sinds zondagochtend is een toestel van AirAsia vermist. Ongeveer halverwege de vlucht van Surabaya naar Singapore verdween het van de radar. In maart verdween ook al een vliegtuig van de radar. Ook dit toestel – vlucht MH370 van Malaysia Airlines – is nog altijd niet gevonden.

De VNV wil zijn voorstel via zijn Europese koepelorganisatie ECA indienen bij de Europese Commissie. Ook wil de vereniging het onder de aandacht brengen via zijn wereldwijde moedervereniging IFALPA.

Gerelateerde artikelen