Nieuws14 jan '15 09:29Aangepast op 14 jan '15 10:45

Steeds vaker ontslag na domme tweet of post

Auteur: Bram van Dijk

Het aantal mensen dat vanwege een tweet of Facebook-post ontslagen wordt, neem steeds verder toe. Dat blijkt uit een gegevens van juridisch dienstverlener DAS rechtsbijstand.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zegt Olav Wagenaar van DAS rechtsbijstand over 2014. "Ik zeg er direct bij dat dat niet puur en alleen om uitlatingen op sociale media gaat, maar dat dat wel een van de redenen is geweest voor ontslag."

Slechtsprekerij
Er zitten zeventig ontslagen op staande voet bij en dat is een op de tien van de totale ontslagen op staande voet bij DAS, meldt de Volkskrant. Volgens Wagenaar op BNR kan dat van alles zijn. "Over het algemeen zijn het uitlatingen met slechtsprekerij over de baas, of over collega's. Maar ook over de buitenwereld, zoals racistische opmerkingen waar de werkgever niet blij mee is."

Maar het kan ook gaan om het gebruik van sociale media. "Bijvoorbeeld op klanten schieten van de baas. Wat we zien is dat mensen er eigen bedrijfjes op nahouden en klanten van de baas proberen af te pakken door onder de prijs te schieten en dan zelfstandig de opdracht te pakken."

Rechter
Vaak blijft een ontslag naar aanleiding van uitingen op sociale media overeind bij de rechter. "Afhankelijk van de context waarmee de opmerking geplaatst is. Als er opdrachten weggepakt worden van de baas, dan is dat een directe reden voor ontslag, dat blijft meestal wel in stand. Discriminerende taal kan daar ook aanleiding toe zijn."

Ook noemt Wagenaar een zaak waarbij iemand die bij een kinderdagverblijf werkte allerlei seksistische opmerkingen stuurde naar een minderjarige. "De moeder onderschepte die opmerkingen en dat was voor het kinderdagverblijf ook een reden om die werknemer te ontslaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen