Nieuws1 dec '14 16:17Aangepast op 1 dec '14 18:27

Oud-Rochdale-topman Möllenkamp ook vervolgd voor meineed

Auteur: BNR Webredactie

Oud-bestuursvoorzitter van woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp wordt ook vervolgd voor het plegen van meineed. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Möllenkamp op 6 juni als getuige onder ede gelogen, ten overstaan van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

"Nooit'', antwoordde Möllenkamp op de vraag of hij ooit geld of gunsten heeft aangenomen voor eigen voordeel. Gezien de aard van het strafrechtelijk onderzoek dat tegen Möllenkamp in gang is gezet, kan justitie dit niet anders dan als een leugen zien: de zaak draait onder meer om het aannemen van steekpenningen.

In het getuigenverhoor heeft Möllenkamp over die steekpenningen ook gezegd: "Ze zijn me nog nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd.'' Dat citaat heeft het OM eveneens opgenomen in de meineedaanklacht.

Naast meineed en het aannemen van steekpenningen wordt de oud-directeur verdacht van valsheid in geschrifte, belastingfraude, misbruik van creditcards van de corporatie en witwassen.

Patroon
“Het verbaast me op zich niks dat je een patroon ziet van gedragingen van mensen, en dat het OM daar dan ook een keer werk van maakt en doorpakt”, zegt Roland van Vliet, voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.

Van Vliet is blij met de vervolging van Möllenkamp. “Een van onze aanbevelingen was (…) dat we hopen dat het OM voortaan sneller werkt maakt van het instellen van vervolging van fraude in deze belangrijke sector. Dus ik ben op zich blij, ook namens de commissie, dat we dit hebben omgewoeld en op tafel hebben gekregen.”

Van Vliet benadrukt wel dat de vervolging een “zelfstandige beslissing van het OM” is geweest.

Regiezitting
Möllenkamp moet woensdag voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen voor een zogeheten regiezitting in zijn zaak. De rechtbank inventariseert op zo'n zitting onderzoekswensen van OM en verdediging en maakt een voorlopige planning voor het proces. Inhoudelijk wordt de zaak nog niet behandeld.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009 vanwege zelfverrijking. De corporatie claimt miljoenen van hem.

In het debacle rond woningcorporaties kwam Möllenkamp bekend te staan als de 'Maserati-man'. Hij had een Maserati als dienstauto. "Ik maakte een verkeerde keus'', zei hij daarover tijdens zijn enquêteverhoor. "Het is toch geld van de huurders.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen